STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Legislatie & Mediu de Afaceri, P.I.B. & STATISTICI

INS, activitatea întreprinderilor în 2012: Companiile cu activităţi de comerţ rulează cele mai mari afaceri

Potrivit Institutului Naţional de Statistică numărul întreprinderilor din industrie, construcţii, comerţ şi servicii de piaţă, în 2012, a crescut cu 4% faţă de anul precedent, la 447.938.

3„La sfârşitul anului 2012, sectorul industrie însuma 50.896 întreprinderi, respectiv 11,4% din totalul întreprinderilor active din domeniul economic (industrie, construcţii, comerţ şi servicii). Cea mai mare pondere a fost deţinută de întreprinderile active din cadrul sectorului Servicii, respectiv 40,9%”, arată INS, într-un comunicat.

Numărul mediu salariați

Întreprinderile din industrie deţin cea mai mare pondere în ceea ce priveşte numărul mediu de salariaţi (35,8%, 1,37 milioane angajaţi), urmate de cele din servicii (31,6%, 1,21 milioane persoane).

Mărimea medie a unei întreprinderi din industrie a fost de 27 de salariaţi, în timp ce în comerţ a fost de 5 salariaţi. Per total, numărul mediu de salariaţi a scăzut cu 0,2% faţă de 2011, la 3,852 milioane.

Cifra de afaceri

La nivelul cifrei de afaceri, ponderea cea mai mare a fost deţinută de întreprinderile cu activitate principală de comerţ (39,9%), fiind urmate de întreprinderile din construcţii (7,3%).

Industria a atras 45% din totalul investiţiilor, construcţiile 21,3%, comerţul 10,7% iar serviciile 23%.

Rezultatul brut

Rezultatul brut al exerciţiului a înregistrat valori pozitive în industrie, comerţ şi servicii, mai puțin în sectorul construcţiilor, fiind singurul care a raportat pierderi.

 

Statistica a luat în calcul întreprinderile active din punct de vedere economic în perioada de referinţă, respectiv pe cele care realizează bunuri sau servicii, înregistrează cheltuieli şi întocmesc bilanţ contabil.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.