STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Industrie Prelucratoare, Servicii & Comert & Logistica, P.I.B. & STATISTICI, Constructii & Imobiliare

INS: Activitatea din industrie, comerţ şi servicii va înregistra creştere moderată până în august 2016

Activitatea din industrie şi construcţii va fi pe plus, în perioada iunie-august, la fel ca şi cea comerţ şi servicii unde creşterea va fi moderată, potrivit estimărilor managerilor sintetizate de Institutul Naţional de Statistică, transmite Mediafax.

rp_industrie1-300x2301.jpgÎn cadrul anchetei de conjunctură din luna iunie, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +13%). Pentru activitatea de fabricare a băuturilor şi pentru activitatea de fabricare a altor produse din minerale nemetalice se va înregistra tendinţă de creştere accentuată (solduri conjuncturale +52%, respectiv +46%), în timp ce pentru fabricarea tutunului tendinţa va fi de scădere (sold conjunctural -36%).

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +2%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +5% pe total industrie prelucrătoare.

În construcţii se mizează pe o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +26%). Managerii estimează creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +10%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural +5%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +10%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +7%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -13%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creştere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +8%).

Pe zona de servicii cererea (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +12%), în paralel cu o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +8%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +1%).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.