STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Legislatie & Mediu de Afaceri, Politica Fiscala - Taxe & Impozite

Înregistrarea/anularea în scopuri de TVA va depinde de nivelul riscului fiscal

Agenția Națională de Administrare Fiscală actualizează, conform modificarilor Codului Fiscal din luna iulie a.c, printr-un proiect de ordin, procedurile administrative privind înregistrarea/anularea înregistrãrii în scopuri de TVA, pentru a le face mai explicite și transparente pentru contribuabili, informeaza Mediafax.

Procedurile vizeazã persoanele impozabile care din punct de vedere fiscal se încadreazã într-un anumit nivel de risc, astfel ca administrația fiscală nu va înregistra în scopuri de TVA, respectiv va anula înregistrarea în scopuri de TVA în cazul în care persoanele impozabile prezintã risc fiscal ridicat, se arată într-un comunicat al Fiscului.

Mai mult, criteriile în baza cãrora este evaluat riscul fiscal vor fi publice, în vederea transparentizãrii și aplicãrii unui tratament unitar persoanelor impozabile care vor face obiectul acestor proceduri.

În plus, noile modificari procedurale vor reduce perioada de evaluare a riscului fiscal în cadrul procedurii de înregistrare/anularea a înregistrãrii în scopuri de TVA. Aceasta a fost simplificatã în sensul cã, în cadrul audierii, va avea loc inclusiv etapa interviului, astfel încât persoana impozabilã va putea sã prezinte date, informații și documente relevante prin intermediul cãrora sã demonstreze cã nu se încadreazã în categoria persoanelor impozabile care prezintã risc fiscal ridicat. În acest context, persoanele impozabile au posibilitatea sã obținã codul de înregistrare în scopuri de TVA într-o perioadã de timp mai scurtã.

În prezent, procedura privind înregistrarea/anularea înregistrãrii în scopuri de TVA este reglementatã prin OPANAF nr. 605/2017 prin intermediul cãruia au fost stabilite inclusiv criteriile pe baza cãrora este evaluatã intenția și capacitatea persoanelor impozabile de a desfãșura activitãți economice care implicã operațiuni în sfera de aplicare a TVA.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.