STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EUROPA, Politica Monetara & Inflatia

Inflatia in zona euro s-a mentinut in iunie la 0,5%

GERMANY-ECB-EU-EUROZONE-BANK-MONEY-FOREX-RATESRata anuala a inflatiei in zona euro a fost de 0,5%, in iunie, stabila comparativ cu luna precedenta, acesta fiind cel mai redus nivel din ultimii patru ani, potrivit datelor Oficiului european de statistica Eurostat.

Pentru a doua luna consecutiv, inflatia in zona euro s-a mentinut, luna trecuta, la cel mai redus nivel din ultimii peste patru ani, la 0,5%. Comparativ cu mai 2014, inflatia a crescut in 14 state membre, mentinandu-se stabila in patru tari si scazand in 10 state membre, inclusiv in Romania, de la 1,3% la 0,9%.

Statele membre UE cu cea mai scazuta rata anuala a inflatiei au fost Bulgaria (-1,8%), Grecia (-1,5%), Portugalia (-0,2%), Ungaria si Slovacia (ambele -0,1%). In tot acest timp, cea mai ridicata rata anuala a inflatiei s-a consemnat in Marea Britanie (1,9%), Austria (1,7%) si Luxemburg (1,2%).

In zona euro, cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate la tutun (0,08 puncte procentuale), in restaurante si cafenele (0,07 puncte procentuale) si la chirii (0,06 puncte procentuale). Au scazut, in schimb, preturile la legume, cu 0,14 puncte procentuale, la serviciile de telecomunicatii, cu 0,11 puncte procentuale, precum si pretul fructelor, cu 0,11 puncte procentuale.

Desi inflatia s-a mentinut in iunie la nivelul din mai, in zona euro exista pericolul deflatiei, ceea ce alimenteaza speculatiile potrivit carora Banca Centrala Europeana (BCE) va fi nevoita sa ia noi masuri pentru a pune capat tendintei de scadere a preturilor.

Pentru acest an, BCE mizeaza pe o crestere a preturilor, in zona euro, de 0,7%, sub avansul de un procent preconizat in martie si mult sub tinta de 2% avuta in vedere de institutia financiara. Noile prognoze pentru 2015 indica o inflatie in zona euro cu 1,1%, mai putin fata de 1,3% cat se estima in martie anterior, si la 1,4% in 2016, fata de 1,5% prognozate anterior.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.