STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, P.I.B. & STATISTICI, Politica Monetara & Inflatia

Inflația pe august: prima creștere de prețuri din ultimii 4 ani

Sursa: cursdeguvernare.ro

În premieră pentru ultimii patru ani, prețurile din august au fost mai mari decât cele din iulie. Creșterea a fost de doar 0,07% și a fost consecința directă a scumpirii țigărilor, dar este semnificativă pentru schimbarea de trend. Astfel, inflația anuală a urcat cu peste o jumătate procent de la -0,78% până la -0,20%, cel mai mare salt din ultima perioadă.

Media indicelui de inflație pe ultimele 12 luni a fost de -1,8% potrivit metodologiei naționale și -1,4% conform indicelui armonizat IAPC, utilizat pentru comparabilitate la nivel european. Prețurile la consumator au rămas deocamdată semnificativ mai mici decât la finele lui 2015 (-1,16%), ceea ce va permite rămânerea probabilă păstrarea în domeniul negativ până la finele acestui an.

Produsele alimentare s-au ieftinit, per total în luna august cu 0,09%. Această valoare a rezultat după evoluții contradictorii, cu cea mai mare scădere localizată la fructe proaspete (-9,27%) și cea mai mare la citrice și alte fructe meridionale (+5,11%). Legumele și conservele de legume s-au ieftinit cu -1,11%, ”vedeta” fiind cartoful cu -3,06%. În fine, ouăle, care completează tripleta prețurilor volatile s-au scumpit cu 3,55%.

Segmentul de produse nealimentare a fost cel care a determinat în totalitate creșterea indicelui de prețuri, deoarece a marcat o creștere de 0,26%. Aceasta a fost puternic localizată pe segmentul țigărilor, care s-au scumpit cu 1,76%, suficient pentru a determina o influență de 0,11% pe IPC, care i-a și schimbat semnul ”tradițional negativ”.

Serviciile au marcat o reducere de 0,09% a tarifelor, determinată de scăderea cursului de schimb utilizat la calcularea facturii telefonice.Astfel, acestea s-au redus cu 0,61% prin diminuarea raportului euro/leu.

tabel1

O analiză mai detaliată arată că în absența variațiilor de preț cu carcater mai mult sau mai puțin aleator ale trinomului legume-fructe-ouă și a influenței prețurilor reglementate de stat, majorarea prețurilor ar fi fost de 0,25% pe ultima lună, ceea ce ar conduce la o valoare anualizată de peste trei procente. Din fericire, două treimi din această schimbare au fost date de ajustarea în sus a prețurilor la produse din tutun ( băuturile alcoolice s-au scumpit cu doar 0,05%, valoare practic neglijabilă).
Citeste continuarea pe cursdeguvernare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.