STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Finante & Servicii Profesionale, EUROPA, Politica Monetara & Inflatia

Inflaţia din zona euro a coborât în teritoriu negativ în decembrie 2014

Rata inflaţiei din zona euro a coborât în teritoriu negativ în luna decembrie pentru prima oară din septembrie 2009 până în prezent, preţurile de consum scăzând cu 0,2%, peste estimările analiştilor, potrivit datelor publicate miercuri de Eurostat, scrie Mediafax.

w560xh316_inflatieÎn condiţiile în care preţurile de consum au scăzut de la 0,3% în luna noiembrie la -0,2% în luna decembrie, pericolul intrării în deflaţie pune presiune pe guvernatorii Băncii Centrale Europene pentru a adopta noi măsuri de stimulare a economiei.

De altfel, Mario Draghi, preşedintele BCE, a afirmat, la sfârşitul lunii decembrie, că riscul unui declin prelungit al preţurilor, cunoscut sub numele de deflaţie, este limitat, dar nu poate fi exclus.

„Conform logicii BCE, cu inflaţia sub pargul zero şi fără semne concrete că aceasta ar putea accelera, este cazul pentru adoptarea unor noi măsuri de relaxare cantitativă. Întrebare nu pare să mai fie «dacă» BCE va anunţa măsuri de relaxare cantitativă, ci «cum» vor fi acestea puse în practică”, a afirmat Teunis Brosens, analist al ING Groep.

Trecerea ratei inflaţiei în teritoriu negativ a fost influenţată de scăderea semnificativă a preţului petrolului, cu aproape 50% în anul 2014, precum şi de încetinirea ritmului de creştere a economiilor din zona euro.

Miercuri, euro a stabilit un nou minim al ultimilor nouă ani faţă de dolar, dar nu a fost afectat semnificativ de publicarea datelor privind inflaţia din zona euro. Astfel, euro a scăzut cu 0,2% în cursul zilei de miercuri, tranzacţionându-se la 1,1863 dolari pe unitate.

Indicele Stoxx Europe 600 a avansat cu până la 1,1% în urma anunţului referitor la inflaţia din zona euro, pe fondul speculaţiilor privind măsurile pe care BCE urmează să le adopte pentru stimulare economiei europene.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.