Industrie Prelucratoare, INTERNATIONAL, M&A & VentureCapital & Private Equity

Raytheon va fuziona cu United Technologies într-o tranzacție de 121 miliarde de dolari

Sursa foto: The Guardian

 

Raytheon și United Technologies (UTC) – ambele din SUA – au fost de acord cu o fuziune de 121 miliarde de dolari, care va crea a 2-a cea mai mare companie de apărare din lume, arată analize publicate de New York Times și The Guardian.

 

Noua companie, care urmează să fie numită RAYTHEON TECHNOLOGIES, estimează vânzări totale de 74 miliarde de dolari in 2019 din fabricarea – între altele – a rachetelor Tomahawk si Patriot, a motoarelor sub marca Pratt & Withney – inclusiv cele pentru F-35, avioanele de luptă multifuncționale de generația a 5-a – și a costumelor pentru astronauți.

 

Raytheon Technologies va fi al doilea contractor de apărare la nivel mondial – dupa Boeing și în fața lui Lockheed Martin. Fuziunea, cea mai mare a anului până acum, trebuie aprobată de autoritățile de concurență din SUA și din alte 9 țări.

 

UTC și Raytheon nu concurează direct pe multe piețe și tranzacția nu poate atrage o analiză semnificativă. Companiile se așteaptă la aprobare până în 2020: „Cred că de la un punct al reglementării, frumusețea acestei înțelegeri este că cele 2 companii au afaceri foarte puțin suprapuse … Dar într-adevăr mai puțin de 10 jurisdicții trebuie să aprobe acest lucru. Nu trebuie să mergem în China…”, a declarat Gregory Hayes, președinte și director executiv al United Technologies.

 

În ultimii ani a avut loc o serie de fuziuni în sector, determinate de o creștere modestă a cheltuielilor militare din SUA. Companiile au susținut că au nevoie de o scală mai mare pentru a concura global și pentru a investi în cercetare și tehnologie (R&D).

 

Afacerea aerospațială a United Technologies face motoare pentru Airbus și F-35, ultimul – cel mai scump proiect militar din istorie – dezvoltat de Lockheed Martin.

 

Anul trecut, conglomeratul United Technologies a anunțat că renunță la companiile sale de scări rulante și de aer condiționat – printre care se numără lifturile Otis și aparatele de climatizare Carrier. Acestea vor fi listate pe bursă ca companii separate.

 

Raytheon produce sisteme de apărare anti-rachetă și radar, inclusiv rachete Patriot și alte tehnologii militare folosite global.

 

Împreună, cele două companii angajează cca. 180.000 de oameni în întreaga lume.

 

New York Times – în a sa secțiune dedicată DealBooks – scrie că Raytheon era evaluată la 52 miliarde de dolari înainte de anunțul fuziunii, iar UTC la 114 miliarde de dolari (conținând și afacerile ce vor face obiectul „spin-off” – anume lifturile și climatizarea); în final, acționarii UTC actuali vor deține 57% din noua entitate vs. 43% cei ai Raytheon.

 

Nota EconomicZoom: România este în curs de achiziționare de baterii de rachete Patriot și se discuta înzestarea Armatei cu avioane noi* – de nouă generație – F-35.

 

* dupa 2 „valuri” de aparate F-16 second-hand contractate din Portugalia (primul val de 12 a venit, au fost ridicate pe cer la anumite defilări – nu și la 1 Decembrie 2018 din cauza vremii nefavorabile) dar încă nu sunt operaționale în termeni de capacitate de luptă (training piloți s.a.); astfel, „Poliția Aeriană” a României se asigură în anii recenți cu aparate NATO – Eurofighter sau F16 sau F-18 sau (neconfirmat) chiar F-22-Raptor – care vin succesiv la aeroporturile militare NATO Mihail Kogălniceanu și Câmpia Turzii.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.