Industrie Prelucratoare, INTERNATIONAL, Masina Ta & Tunning, Stiinta & Tehnologie

Producătorii auto de astăzi sunt ca Nokia – chiar înainte să fie zdrobită de Apple, spune celebrul investitor in fonduri cu capital de risc (VC) Marc Andreessen

  • Comentariile lui Andreessen vin în mijlocul unui „shakeup” masiv la Ford, unde un nou CEO, un expert în mașinile autonome, a fost instalat brusc recent.
  • Andreessen spune că producătorii de automobile au văzut software-ul ca pe un add-on. „Teza noastră este, nu, … întreaga experiență de a fi în mașină va fi definită prin software.”
  • „Directorii de mașini, noua generație, toți lucrează la asta … Dar, literalmente, modul în care pun această întrebare este: „Noi, compania de automobile existentă, nu vreau să fim Nokia mașinilor”.

Microsoft a ajuns să domine industria computerelor nu prin intermediul desktop-urilor, ci prin intermediul „făcătorului de bani” Windows, conform CNBC. Apoi, Apple a devenit cea mai valoroasă companie publică din lume datorită nu numai telefoanelor mobile, ci și App Store-ului.

Acum, o companie ca Tesla ar putea fi pregătită să facă același lucru cu mașinile, a declarat investitorul tehnologic Marc Andreessen de la Andreessen Horowitz pentru editorialistul Bloomberg View, Barry Ritholtz.

„Nu există o companie de automobile veche din lumea de astăzi care să spună că este cazul. Ele ar spune toate că sunt cele mai bune la fabricarea autoturismelor și că software-ul este o componentă care merge în mașini”, a spus Andreessen. „Teza noastră este că, nu, ceea ce se va întâmpla în realitate este că valoarea va curge către nivelul software-ului. Întreaga experiență de a fi în mașină va fi definită de software.”

Comentariile lui Andreessen vin în mijlocul unui „shakeup” masiv la Ford, unde un nou CEO, un expert în mașini autonome, a fost instalat brusc. Mutarea de proporții, la câteva zile după interviul lui Andreessen, a evidențiat creșterea autovehiculelor autonome – care se bazează nu numai pe senzori, ci și pe algoritmi care colectează date și fac previziuni.

După cum știți, în telefoanele pe care le aveați aceste companii ca Nokia, RIM (Blackberry – nota EcZoom) și alții au făcut telefoane și au folosit software-ul ca doar un fel de add-on al hardware-ului”, a spus Andreessen. „Directorii de mașini, noua generație, toți lucrează la asta, petrec mult timp aici [în Silicon Valley] și petrec mult timp cu noi. Dar modul corect de a formula întrebarea este: „Noi, compania de automobile existentă, nu vrem să fim Nokia mașinilor. ”

Andreessen este renumit pentru teza sa potrivit căreia „software-ul domină lumea”, prezicând că fiecare produs sau serviciu care poate deveni software va deveni software. Prin extensie, Andreessen a spus că producătorii de hardware care nu fac software-uri însoțitoare – cum ar fi mașinile – nu vor mai primi majoritatea profitului din produse, în timp.

Firma sa este un investitor în companii de mașini autonome precum Comma.ai și DeepMap.

„Evident, există mult mai mult software în mașini decât în urmă cu 10 sau 20 de ani”, a spus Andreessen. „Toată lumea știe acest lucru. Este un pas mai departe să spunem că în 10 ani, compania câștigătoare va fi compania care produce cele mai bune software-uri”.

Andreessen a subliniat modelul de integrare verticală al Apple: prin controlul atât al producției hardware cât și al software-ului, Apple se mândrește cu produse de asamblare sigure care funcționează fără probleme.

Acest lucru este în contrast cu modelul orizontal Microsoft, în cazul în care software-uri precum Windows, Outlook și Word sunt disponibile în mai multe versiuni diferite pe mai multe tipuri diferite de mașini.

Oricare dintre modele ar putea prevala și dicta viitorul industriei automobilelor, a spus Andreessen. În prezent, abordarea de tip Apple a Teslei este lider, deși compania se confruntă cu o concurență din ce în ce mai mare din partea unui aflux de noi companii din Silicon Valley, a spus Andreessen.

„Dacă vă uitați la Tesla într-un fel, arată ca Apple în jurul anului 2007, 2008 – când au lansat iPhone-ul, doar că nu au vândut încă multe. Dar vor vinde o grămadă”, a spus Andreessen.

„Un alt mod de a privi la Tesla este că ei sunt Apple în 1992 cu MacIntosh. Da, hardware –ul și software-ul lor integrat este bun, dar și alți oameni vor veni cu software, de asemenea … Și cred că aceasta este marea întrebare despre Tesla – în ce direcție va înclina? „

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.