STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Energie & Utilitati & Infrastructura, Industrie Prelucratoare

Prețurile în industrie și construcții vor înregistra o creștere moderată în perioada martie-mai 2017

Prețurile în industrie, construcții și comerțul cu amănuntul vor înregistra o creștere moderată, numărul de salariați va scădea în comerțul cu amănuntul, iar activitatea în industria prelucrătoare și construcții va crește, în perioada martie-mai 2017, potrivit Institutului Național de Statistică, informeaza Mediafax.

„În cadrul anchetei de conjunctură din luna martie 2017, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni creșterea volumului producţiei (sold conjunctural +19%). Pentru activitatea de fabricare a băuturilor și cea a altor produse din minerale nemetalice se va înregistra tendinţă de creștere accentuată (sold conjunctural +52%, respectiv +51)”, se arată în comunicatul emis marți de Institutul Național de Statistică (INS).

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +6%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +4% pe total industrie prelucrătoare.

În activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creșterea volumului producţiei (sold conjunctural +32%), managerii estimând creșterea moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +10%), potrivit estimărilor din luna martie 2017.

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere moderată a acestora (sold conjunctural +12%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creștere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +7%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural +4%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni scăderea numărului de salariaţi (sold conjunctural -18%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creșterea moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +6%).

Conform estimărilor din luna martie 2017, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creșterea moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%).

În sectorul de servicii se estimează creșterea moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +6%).

Potrivit opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +5%).

„Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic”, se arată în comunicatul emis de INS.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.