ANALIZE SECTORIALE, Industrie Prelucratoare, Telecom & IT-C & Online

Automatizarea in industria vestimentara va readuce productia la nivel regional

Sursa: Bloomberg

Folosirea roboților în realizarea hainelor va reduce timpul de productie cu un procent între 40% și 90%, pana in 2025. Prin aceasta crestere a productivitatii, companiile vor reduce costurile si vor prefera sa mute productia mai aproape de sediile centrale, pentru a o controla mai bine.

Tarile din Asia, in special China, Bangladesh si Vietnam, vor fi cele mai afectate.

Piata europeana si americana de vestimentatie (de confectii / moda) a devenit obisnuita sa gaseasca etichete de productie in tari asiatice pe hainele achizitionate. Dar managerii de top din domeniu sunt destul de siguri ca acest aspect se va schimba, asteptandu-se ca pana in 2025 mai mult de jumatatea hainelor achizitionate sa fie produse mai aproape de casa.

Productia din China necesita prea mult timp pentru a ajunge pe pietele vestice (transportul produselor care nu sunt de inalta valoare adaugata se face pe cale navala-maritima si dureaza astfel saptamani – nota EconomicZoom), iar automatizarea in domeniu este secretul reducerii costurilor de productie locale.

Designerii din Marea Britanie au deja etichete locale pentru colectiile de lux. Pentru oferta cu preturi medii si mici, piata asiatica a fost si inca este cea mai buna solutie. Dupa cresterea salariilor in China, producatorii s-au indreptat spre tari precum Vietnam sau Bangladesh, care inca mai au forta de munca ieftina.

Necesitatea unei livrari mai rapide, insa, necesita noi masuri.

In plus, consumatorii devin din ce in ce mai preocupati de echitate fata de muncitorii din aceste tari si pentru costurile pe care activitatea o implica asupra mediului.

Automatizarea este cel mai important aspect in reducerea costurilor din domeniu. Acum, cusutul unei perechi de blugi ia in medie 19 minute, mai mult de jumatate din timpul total de productie. McKinsey si RWTH Aachen cred ca automatizarea va reduce acest timp cu 40-90%.

Alt pas, crearea aspectului uzat al blugilor poate fi redusa de la 20 de minte la 90 de secunde, Levi’s o face cu ajutorul laserelor. 82% din managerii intervievati de McKinsey in studiu considera ca productia de haine simple va fi complet automatizata pana in 2025.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.