STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura, EUROPA

Industria cărbunelui din Marea Britanie riscă să dispară

Sectorul minier din Marea Brita­nie riscă să dispară odată cu închiderea a două din ultimele trei mine subterane de cărbuni din nordul Angliei, exportatorii ruși numărându-se printre principalii beneficiari, notează The Wall Street Journal.

descărcare

Sectorul minier britanic, încă o sursă importantă de energie, a trecut printr-un declin accentuat, care datează din anii 1980 când premierul Margaret Thatcher a învins în lupta cu sindicatele miniere.

Când Thatcher a venit la putere în 1979, Marea Britanie producea 122 de milioane de tone de cărbune în 219 mine de adâncime şi în 58 de mine de suprafaţă. Anul trecut producţia locală a reprezentat doar 10% din acea can­titate, cel mai scăzut nivel din istoria modernă. Producţia se va prăbuşi şi mai mult după finalizarea închiderii celor două mine în următoarele 18 luni, lucru ce va arăta cât de dependentă a devenit Marea Britanie de furnizori străini.

Importurile anuale de cărbuni folosiţi în Marea Britanie pentru producţia de electricitate s-au dublat din 2002 până în prezent. Marea Britanie importă în prezent de patru ori mai mult cărbune decât produce și foloseşte cărbunele pentru a genera aproximativ 40% din necesarul său de electricitate.

Problemele industriei cărbunelui s-au înrăutăţit în ultima vreme din cauza cantităţii masive de cărbune american ieftin care a ajuns pe pieţele internaţionale ca efect secundar al boom-ului gazelor de şist.

Anul trecut cel mai mare producător de cărbuni din Marea Britanie, UK Coal, a fost plasat sub administrare specială. Compania, deţinută în prezent de Fondul Naţional de Pensii din Marea Britanie şi de o organizaţie a angajaţilor, intenţionează să închidă minele de adâncime de la Kellingley şi Thoresby, ceea ce va avea drept rezultat pierderea a 2.000 de locuri de muncă.

Totuşi, producţia de electricitate pe bază de cărbuni creşte la nivelul Uniunii Europene în ciuda eforturilor politice de a promova sursele de energie mai curate, precum vântul sau energia nucleară. Aproximativ o treime din electricitatea generată în UE foloseşte cărbunii.

Principalul beneficiar al închide­rilor ultimelor mine britanice este Rusia, care asigură, împreuna cu Columbia, aproape jumătate din importurile de cărbuni ale Marii Britanii pentru centralele electrice, Marea Britanie importând în principal de la cel mai mare producător rus de cărbune, Siberian Coal Energy.

Scăderea preţurlor la nivel internaţional, combinată cu costurile mai mici de dezvoltare a exploatărilor din Rusia şi Columbia şi cu forţa de muncă ieftină de acolo înseamnă că exploatările de cărbune mai scumpe din Europa nu pot fi competitive dacă nu sunt subvenţionate. Cărbunele de import pentru centralele electrice ale Marii Britanii este cu aproximativ 25% mai ieftin decât cel produs local, chiar dacă unele dintre centralele care folosesc cărbunele rusesc sunt aproape de minele pe care le închide UK Coal.

Dependenţa mare de cărbunele rusesc ar putea deveni o problemă dacă tensiunile diplomatice legate de Ucraina escaladează şi dacă sancţiunile împotriva Rusiei vor fi intensificate.

În cazul stopării livrărilor de cărbune rusesc pe piaţa europeană, acestea ar putea fi înlocuite, dar acest lucru ar putea dura mult, iar preţurile ar creşte cu siguranţă, spun analiştii.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.