STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Industrie Prelucratoare, P.I.B. & STATISTICI, Politici Industriale

Industria a crescut cu 3,8% în primele zece luni ale lui 2016, comparativ cu 2015

rp_industrie1-300x2301.jpgAfacerile din industrie au crescut în perioada ianuarie-octombrie a acestui an, comparativ cu cea similară a anului trecut, motorul fiind industria prelucrătoare, conform ultimelor date ale Institutului Național de Statistică, conform Mediafax.

Cifra de afaceri din industrie, în luna octombrie 2016 comparativ cu luna precedentă, s-a diminuat pe total cu 1,8%, ca urmare a scăderilor din industria prelucrătoare (1,8%) şi industria extractivă (-1,6%). Cea mai importantă scădere s-a înregistrat în industria bunurilor de uz curent (6,5%), urmată de industria bunurilor de capital (2,8%), industria bunurilor intermediare (2,7%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (0,6%). În schimb, industria energetică a crescut cu 39,9%.

În ceea ce privește cifra de afaceri din industrie, în luna octombrie 2016 comparativ cu perioada similară a anului trecut, aceasta a crescut pe ansamblu cu 2,5%, datorită creşterilor din industria prelucrătoare (3,3%). Însă, industria extractivă a scăzut cu 26,0%.

Cele mai mari creșteri s-au semnalat în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (12,6%), industria energetică (9,7%), industria bunurilor de capital (4,6%) şi industria bunurilor de uz curent (0,7%).

Pe de altă parte, industria bunurilor intermediare a scăzut cu 0,7%.

O analiză a datelor statistice înregistrate în perioada ianuarie-octombrie 2016, raportat la aceeași perioadă a lui 2015, indică o creștere pe ansamblu a cifrei de afaceri din industrie cu 3,8%, motorul fiind industria prelucrătoare, care a crescut cu 4,9%. Însă, industria extractivă a scăzut cu 28,7%.

Pe marile grupe industriale creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (18,1%), industria bunurilor de capital (9,8%) şi industria bunurilor de uz curent (6,0%). Scăderi s-au înregistrat în industria energetică (17,3%) şi în industria bunurilor intermediare (0,1%).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.