STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Legislatie & Mediu de Afaceri, EUROPA

Indicele încrederii în economie a coborât cu 0,6 puncte în ianuarie 2014

Încrederea mediului de afaceri şi a populaţiei în economia României s-a înrăutăţit uşor în ianuarie, trasă în jos de industrie, construcţii şi comerţul de retail, continuând declinul din decembrie, evoluţia fiind contrară tendinţei pozitive de la nivelul Uniunii Europene, potrivit datelor Eurostat, scrie Mediafax.

10-fotoexplIndicele încrederii în economie a coborât cu 0,6 puncte, de la 95,3 puncte în decembrie la 94,7 puncte. Încrederea din sectorul comerţului de retail, al industriei şi cel al construcţiilor a avut o evoluţie negativă, în timp ce încrederea consumatorilor şi din sectorul serviciilor a înregistrat o uşoară îmbunătăţire.

În zona euro, încrederea în economie a crescut în ianuarie pentru a noua lună consecutiv, de la 100,4 puncte în decembrie la 100,9 puncte, atingând cel mai ridicat nivel din iulie 2011.

Încrederea este mai mare şi în cele mai mari economii din uniunea monetară, Germania (+0,7 puncte), unde se află la cel mai ridicat nivel din august 2011 şi Franţa (+1,1 puncte), la un maxim atins după aprilie 2012. În Spania şi Italia încrederea a stagnat, în timp ce în Olanda a scăzut.

Pe ansamblul Uniunii Europene, îmbunătăţirea încrederii este mai pronunţată decât în zona euro, cu o creştere de 0,9 puncte, la 104,7 puncte, cel mai ridicat nivel după iunie 2011. Cea mai mare creştere, între statele din afara zonei euro, a avut loc în Polonia (+1,7 puncte) şi Marea Britanie (+1 punct).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.