STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, Telecom & IT-C & Online

India construiește infrastructura pentru o economie cu adevărat digitală

Silicon Valley se vede ca lider global în inovare. Liderii săi promovează tehnologii cum ar fi bitcoin și blockchain, despre care unii susțin că sunt cele mai mari invenții de la Internet încoace, conform singularityhub.com. Ele sunt atât de complexe, încât doar câțiva matematicieni le pot înțelege și necesită resurse de calcul masive pentru a funcționa – totuși în acestea sunt investite miliarde de dolari.

India ar putea să fi depășit industria tehnologiei din SUA printr-o inovație simplă și practică și o muncă masivă. A construit o infrastructură digitală care va procesa în curând miliarde de tranzacții mai mult decât cele pe care le-a procesat bitcoin vreodată. Cu aceasta, India va sări peste două generații de tehnologii financiare și va construi ceva atât de monumental ca Marele Zid al Chinei și autostrăzile interstatale ale Americii.

Cu un deceniu în urmă, India avea o problemă masivă: aproape jumătate dintre oamenii ei nu aveau nici o formă de identificare. Când ești născut într-un sat fără spitale sau servicii guvernamentale, nu primești un certificat de naștere. Dacă nu puteți dovedi cine ești, nu poți deschide un cont bancar sau nu poți obține un împrumut sau o asigurare; ești condamnat să faci parte din economia informală – ai cărei membri trăiesc în umbră și nu plătesc impozite.

În 2009, guvernul a lansat un proiect masiv, numit Aadhar, pentru a rezolva această problemă prin furnizarea unei identități digitale tuturor, pe baza amprentelor individuale și scanărilor retinei. Din 2016, programul a emis numere de identificare de 12 cifre pentru 1,1 miliarde de persoane. Acesta a fost cel mai mare și mai de succes proiect IT din lume și a creat fundația pentru o economie digitală.

Următoarea provocare a Indiei a fost aceea de a le oferi tuturor un cont bancar. Guvernul său a sancționat deschiderea a 11 instituții numite bănci de plată, care pot deține bani, dar nu fac împrumuturi. Pentru a motiva oamenii să deschidă conturi, le-a oferit asigurări de viață gratuite și le-a transformat într-un canal pentru prestațiile sociale. În termen de trei ani, au fost deschise mai mult de 270 de milioane de conturi bancare, cu depozite în valoare de 10 miliarde de dolari.

Iar apoi India a lansat Interfața de Plată Unificată – Unified Payment Interface (UPI), o modalitate pentru bănci de a-și transfera bani direct una către cealaltă pe baza unui singur identificator, cum ar fi numărul Aadhar.

Ia ca exemplu modul în care se efectuează plățile prin carduri de credit: atunci când prezinți cardul într-un magazin, casierul îți verifică semnătura și transmite informațiile despre cardul tău de credit unui procesor de facturare, cum ar fi Visa, American Express sau MasterCard, care funcționează cu băncile  expeditoare și primitoare. Procesoarele de facturare acționează ca un centru de custodie și de compensare. În schimbul acestui serviciu, aceștia percep de la comercianți o taxă de 2 până la 3 procente din tranzacție. Acesta este un impozit care este transmis indirect clientului.

Cu un sistem cum ar fi UPI, procesorul de facturare este eliminat, iar costurile tranzacției sunt aproape de zero. Telefonul mobil și numărul personal de identificare înlocuiesc cardul de credit ca factor de autentificare. Tot ce faci este să descarci o aplicație gratuită și să introduci numărul de identificare și PIN-ul bancar și poți transfera instantaneu bani oricui, indiferent de banca pe care o utilizează.

Nu există nicio barieră tehnologică pentru a împiedica UPI să lucreze în Statele Unite. Transferurile s-ar întâmpla în câteva secunde, chiar mai repede decât cele 10 minute pe care le ia o tranzacție de tip bitcoin.

India tocmai a introdus o altă inovație numită India Stack. Aceasta este o serie de sisteme securizate și conectate care permit oamenilor să stocheze și să partajeze date personale, cum ar fi adresele, declarațiile bancare, dosarele medicale, dosarele de angajare și dosarele fiscale și permite semnarea digitală a documentelor. Utilizatorul controlează ce informații sunt partajate și cu cine, iar semnătura electronică are loc prin autentificarea biometrică.

Să luăm exemplul deschiderii unui cont de telefon mobil. Este greoi peste tot în lume, deoarece firmele de telecomunicații trebuie să verifice identitatea utilizatorului și istoricul de credit. În India, a durat adesea zile pentru a obține toate documentele necesare guvernului.

Cu noile proceduri „know-your-customer” care fac parte din India Stack, tot ce este necesar este o scanare de amprente sau retină, iar un cont poate fi deschis în câteva minute. Același lucru se poate face și pentru dosarele medicale. Imaginați-vă că puteți să le partajați cu medicii și clinicile pe măsură și când este necesar. Acest lucru este cu siguranță posibil pentru noi în Statele Unite, dar nu o facem pentru că nici o autoritate centrală de încredere nu a reușit să facă față acestei sarcini.

India Stack va transforma, de asemenea, modul în care se face creditarea. Săteanul obișnuit nu are nici o șansă să obțină un împrumut pentru întreprinderi mici pentru că nu are o istorie de credit și acreditări verificabile. Acum, utilizatorii pot partaja informații din dulapurile lor digitale, cum ar fi declarațiile bancare, plățile pentru facturile de utilități și polițele de asigurare de viață, iar împrumuturile pot fi aprobate aproape instantaneu pe baza datelor verificate. Acesta este un sistem mai deschis decât serviciile de creditare pe care le utilizează companiile din SUA.

În noiembrie, într-o mișcare de combatere a corupției și de eliminare a facturilor contrafăcute, prim-ministrul indian Narendra Modi a șocat țara prin anunțarea întreruperii tipăririi tuturor bancnotelor de 500 și 1000 de rupii (aproximativ 7 și 14 dolari), care reprezintă aproximativ 86% din banii în circulație. Mișcarea a afectat întreaga economie, a provocat dureri și suferințe și a fost criticată pe scară largă. Totuși, a fost o mișcare îndrăzneață care va produce cu siguranță beneficii pe termen lung, deoarece va accelera procesul de migrare către moneda digitală și modernizarea economiei indiene.

Câștigătorul Premiului Nobel, economistul Joseph Stiglitz, a declarat, la întâlnirea Forumului Economic Mondial din Davos, Elveția, că Statele Unite ar trebui să-i urmeze lui Modi în eliminarea monedei și în trecerea la o economie digitală, deoarece ar avea „beneficii care depășesc costurile”. Cu privire la inechitatea și corupția care devin o problemă în Statele Unite și în întreaga lume, el a spus: „Cred foarte mult că țări precum Statele Unite ar putea și ar trebui să treacă la o monedă digitală, astfel încât să aibă capacitatea de a urmări acest tip de corupție. Există probleme importante legate de confidențialitate și securitatea cibernetică, dar ar avea cu siguranță avantaje mari”.

Nu suntem pregătiți să devenim o societate fără numerar, dar există multe lecții pe care Silicon Valley și Statele Unite le pot învăța de la lumea în curs de dezvoltare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.