STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, ANALIZE SECTORIALE, ISD - FDI & Investitii & Parcuri Industriale, Constructii & Imobiliare

In 2016 vor fi finalizate investitii imobiliare de peste 800 mil. euro

Park Lake PlazaDezvoltatorii imobiliari au in plan sa livreze, anul viitor, o suprafata record de proiecte in Romania, de peste 700.000 de metri patrati, ceea ce reprezinta o investitie totala de peste 800 mil. euro, potrivit unui raport al JLL, societate financiara specializata in furnizarea de servicii in domeniul imobiliar si gestionarea investitiilor.

Investitiile in cladiri de birouri raman in topul preferintelor dezvoltatorilor imobiliari, fiind urmate de proiectele de retail si de cele de logistica si industriale.

Livrarile record programate pentru anul viitor pe toate segmentele de piata arata o revenire a increderii investitorilor in potentialul Romaniei de a produce profituri, dar si a consumatorilor finali si a companiilor, dupa cum se precizeaza intr-un comunicat al JLL.

Un revers al intensificarii activitatii de dezvoltare imobiliara pe anumite segmente este, insa, cresterea ratei de neocupare si presiunea pe chirii, in conditiile in care piata va balansa in favoarea chiriasilor.

„Dupa un an 2015 in care rata de neocupare pe piata birourilor a scazut pana la circa 13,1%, iar chiriile au ramas constante, nivelul mare al livrarilor noi va avea ca rezultat reluarea cresterii gradului de neocupare si in consecinta un trend usor descrescator al chiriilor, in conditiile unei cereri constante in ultimii ani”, afirma seful departamantului Birouri al JLL, Marius Scuta.

Cele mai importante proiecte de spatíi de birouri ce vor fi livrate, in 2016, sunt Bucharest One – de 50.000 de metri suprafata inchiriabila (dezvoltat de Globalworth), HBC 2&3 – 45.700 de metri patrati (dezvoltat de Atenor) si Oregon Park – 45.000 de metri patrati (Portland Trust).

Pe piata de retail vor fi livrate, anul urmator, proiecte de peste 237.000 metri patrati, ceea ce va duce la crestere cu circa 10% a stocului curent, estimat la 2,8 milioane mp. Majoritatea livrarilor, adica 85%, sunt proiecte noi, iar Capitala va atrage mai mult de jumatate din aceste investitii, 125.000 mp.

„Este de asteptat ca Romania sa inregistreze o crestere anuala a consumului de 4-5%, in urmatorii doi ani, si in plus proiectele care urmeaza sa fie livrate anul viitor sunt localizate in orase unde indicatorii economici sustin astfel de investitii, a declarat Adelina Oprita, consultant Retail Agency JLL, care adauga ca, „din acest motiv nu vedem o influenta semnificativa asupra chiriilor sau a pietei in general”.

Cel mai mare proiect de pe piata de retail, care va fi livrat in 2016, este Park Lake Plaza Bucuresti – 67.000 mp (Sonae Sierra/Caellum Development), Shopping City Timisoara – 55.700 mp (NEPI) si Piatra Neamt Shopping City – 29.000 mp (NEPI).

Pana la sfarsitul acestui an sunt programate a se finaliza proiecte logistice si industriale de 15.000 de mp, astfel ca stocul total de spatii moderne se situeaza la aproximativ doua milioane de mp, urmand ca in jur de 195.000 mp sa fie livrati in 2016.

Cele mai mari proiecte industriale si de logistica de anul viitor sunt P3 Logistic Park Bucuresti – 81.000 mp (P3), Log Center Mogosoaia – 40.000 mp (Immofinanz) si Tetarom 3 Cluj – 36.000 mp (Tetarom).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.