STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, ANALIZE SECTORIALE, Energie & Utilitati & Infrastructura

Importurile de cărbuni din SUA determină închiderea de termocentrale pe gaze din Europa, însă în România centralele pe cărbuni au cele mai ridicate costuri

Companiile de utilități europene sunt nevoite să-și închidă unele dintre cele mai importante termocentrale pe gaze sau să le țină în funcțiune la capacitate redusă, ca urmare a importurilor de cărbuni ieftini din SUA, în timp ce în România prețul cărbunilor este cu 20% mai mare față de cel de pe piața internațională, conform ZF.

Sursă: www.capital.ro
Sursă: www.capital.ro

Rezervele de huilă ale României ar ajunge timp de 230 de ani, cele de lignit 47 de ani, iar gazele si petrolul s-ar epuiza în următorii 15 ani. Totuși, deși cărbunii sunt cea mai abundentă resursă energetică a României, centralele pe cărbune au cele mai mari costuri.

Costul de extragere a unei tone de huilă din România este cu 20% mai mare față de prețul tranzacționării unei tone de huilă pe bursa EEX din Lepizig, principala piață europeană de energie, de 79,75 dolari.

Principala cauză a diferenței de preț este lipsa de restructurare, singurele centrale care folosesc huilă fiind cele din Complexul Energetic Hunedoara, care, deși au importat cărbune în ultimii ani din SUA, în prezent folosesc producția minelor din Valea Jiului.

„Am producția internă, chiar dacă e mai scumpă. E o greșeală managerială, cred eu, să renunți la producția internă și să te duci la import”, a declarat Daniel Andronache, directorul general al Complexului Hunedoara.

Cu toate acestea, costurile ar putea scădea prin învestiții în minerit în următorii doi ani, a adăugat Andronache.

Sursă: Transelectrica
Sursă: Transelectrica

Cel mai scump megawatt de energie după huilă este înregistrat de producătorii de energie pe lignit, fuzionați din 2012 în Complexul Energetic Oltenia, mai exact 191 lei/MWh, însă nu se poate face o comparație la nivel internațional, deoarece lignitul energetic nu se cotează pe piețele internaționale.

Un alt aspect nefavorabil este faptul că centralele din România au un randament de funcționare de 30%, ele fiind construite în anii ’70-’80 după proiecte mai vechi, în timp ce randamentele centralelor europene depășesc 50%.

De asemeni, potrivit datelor Comisiei Europene, prețul la gaze în România de 27,9 euro pe megawatt/oră este cel mai mic din UE. Prin urmare, dezechilibrul dintre producătorii de energie pe cărbune și gaze este cu atât mai pronunțat.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.