STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Industrie Prelucratoare, Piata de Capital - BVB

IAR Brasov s-a transferat la cota bursei pentru a strange fonduri necesare dezvoltarii

elicoptere pumaProducatorul de elicoptere IAR Ghim­bav (simbol bursier IARV), companie cu afaceri de 100 milioane de lei si controlata de stat, vrea sa stranga de pe Bursa de la Bu­curesti fonduri pentru modernizarea fabricii, luand in calcul o oferta publica de actiuni pentru a acoperi o parte din necesarul total de 12 mil. euro, echivalentul a 53 mil. lei, potrivit ZF.

Compania are nevoie de investitii pentru a putea participa la productia de elicoptere Super Puma MKI, intr-o fabrica ce urmeaza sa fie construita de gigantul franco-german Airbus pe un teren de 15.000 de metri patrati in Ghimbav, pus la dispozitie de IAR. Nego­cie­rile cu Airbus pentru calificarea IAR ca fur­nizor de elemente de structura metalica si ca­blaje electrice pentru noile elicoptere sunt in derulare. Constructia fabricii va incepe in octombrie.

„Investitia totala s-ar ridica la 11-12 milioane de euro pentru utilaje si facilitati de productie noi. Cand vom ajunge sa participam la fabricatia Super Puma, atunci vom evalua necesarul de finantare, cat sa punem noi si cat sa strangem de pe bursa”, afirma Neculai Banea, directorul general al IAR, cu ocazia deschiderii sedintei de tranzactionare a Bursei de Valori Bucuresti care a marcat transferul companiei de pe piaţa RASDAQ pe piata principala a bursei.

In debutul sedintei de tranzactionare de ieri, actiunile IARV s-au aflat in primele trei titluri dupa cresterile zilnice, cu un avans de 1,9% pana la o cotatie de 4,8 lei/titlu. Pe parcursul sedintei de ieri, avansul actiunilor s-a temperat pana la un plus de 0,1%. Investitorii au tranzactionat 736 de actiuni IARV in valoare de 3.500 de lei.

De la inceputul anului, titlurile construc­torului de elicoptere au crescut cu peste 170%, iar capitalizarea IAR a depasit ieri 90 milioane de lei, adica 20,4 milioane de euro.

IAR avea la sfarsitul lui martie numerar si instrumente echivalente in valoare de 42 milioane de lei, echivalentul a 9,4 milioane de euro. Presupunand ca sursele proprii si fondurile stranse dintr-o emisiune de actiuni noi ar avea cote egale in schema de finantare a investitiilor, atunci compania ar putea strange 6 milioane de euro in schimbul a 6 milioane de actiuni noi, potrivit calculelor ZF.

Emisiunea ar dilua participatia statului, care detine acum 72% din actiuni prin ministerele Economiei si Muncii, pana la o cota de 56%, similara cu cea detinuta la companii precum Transelectrica (TEL) sau Transgaz (TGN).

Neculai Banea estimeaza ca, la incarcare maxima, fabrica Airbus de la Ghimbav ar produce 15 elicoptere anual, astfel ca acest contract i-ar aduce IAR venituri suplimentare de 1,2 milioane de euro, potrivit calculelor ZF pe baza informatiilor prezentate de directorul general.

IAR nu a mai produs, in ultimii ani, elicoptere complete, ci s-a axat pe modernizarea flotelor existente de elicoptere IAR 330 Puma, dotand aparatele cu echipamente si armamente de ultima generatie. Desi compania produce uneori pentru clienti privati elicoptere de transport cu dotari „de lux”, majoritatea contractelor vin pe filiera militara, astfel ca veniturile sunt dependente de cheltuielile guvernamentale.

In afara de Ministerul Apararii, Ministerul Internelor si Serviciul Roman de Informatii, IAR lucreaza si pentru guverne straine precum Pakistan, Emiratele Arabe Unite si Liban.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.