STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Energie & Utilitati & Infrastructura, Politica Energetica

În ianuarie, importurile energetice au crescut cu 43,6%, dar cele de electricitate au scăzut cu 24,4

În ianuarie 2017, producţia internă de energie a însumat 1,88 milioane de tone echivalent petrol (tep), în scădere cu 20.200 tep faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar importul a fost de 1,22 milioane tep, în creștere cu 372.300 tep (+43,6%), arată statisticile oficiale, informeaza Mediafax.

Tot în ianuarie, „România a importat 171 de milioane kWh de energie electrică, în scădere cu 24,4%, și a exportat 729,9 milioane kWh, în scădere cu 15,4%”, se arată într-un comunicat transmis luni de Institutul Național de Statistică (INS).

Consumul final de energie electrică în această perioadă a fost de 5,036 miliarde kWh, cu 4,4% mai mare față de perioada corespunzătoare a anului 2016, în condițiile în care iluminatul public a înregistrat o scădere cu 4,6%, iar consumul populației a scăzut cu 1,7%. Consumul propriu tehnologic în rețele și stații a fost de 850 milioane kWh, în creștere cu 80,1 milioane kWh.

În această perioadă, resursele de energie electrică au fost de 6.626,5 milioane kWh, în creștere cu 155,8 milioane kWh, faţă de perioada corespunzătoare a anului 2016.

Producţia din termocentrale a fost de 3.349,1 milioane kWh în creștere cu 141,8 milioane kWh (+4,4%). Producţia din hidrocentrale a fost de 1217,5 milioane kWh în creștere cu 58 de milioane kWh (+5%), iar cea din centralele nuclearo-electrice a fost de 1.018,8 milioane kWh, în scădere cu 16,7 milioane kWh (-1,6%).

Producţia din centralele electrice eoliene a fost de 801,5 milioane kWh, în creștere cu 29,6 milioane kWh faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar energia solară produsă in instalaţii fotovoltaice în această perioadă, a fost de 68,6 milioane kWh, în scădere cu 1,7 milioane kWh, mai arată INS.

În ianuarie, prețul energiei a crescut accelerat pe piața spot și a ajuns la recordul istoric de peste 650 de lei pe MWh spre finalul lunii, dublu față de primele zile ale anului. Astfel că Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a demarat o investigație asupra cauzelor care au dus la această situație, în condițiile în care mai mulți traderi au reziliat contractele pe care le aveau cu consumatorii, pentru a vinde energia pe piața spot, la prețuri mult mai mari.

Ca urmare a anchetelor, ANRE a decis să retragă licența de furnizare a electricității pentru companiile care au generat probleme în piață în luna ianuarie.

„Am finalizat mai multe controale, investigații și am ajuns la concluzia că anumiți traderi au acționat greșit, punând în pericol contracte cu consumatori importanți și generând elemente de cost pentru operatorii de rețea și pentru furnizorii de ultimă instanță. Acestor traderi li s-a retras licența de furnizare, li s-au dat amenzi și considerăm că cel mai important lucru este că acel contract-cadru care se întocmește pe piața liberă — pentru că acele elemente au avut loc exclusiv pe piața liberă — considerăm că acele contracte-cadru trebuie făcute cu mai multă atenție. Așa cum atenționăm de fiecare dată în comunicatele noastre lunare, consumatorii trebuie să fie foarte atenți cu ceea ce înseamnă denunțul unilateral, atunci când furnizorul te lasă fără energie și ești obligat să cumperi de pe piața spot, o piață foarte scumpă, sau de pe piața de echilibrare. Considerăm că ar trebui înăsprite regulile care domină contractele-cadru în zona de furnizare a pieței libere”, a afirmat, săptămâna trecută, președintele ANRE, Niculae Havrileț.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.