STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura, Politica Energetica

Iancu: „Rusia a finantat manifestari impotriva gazelor de sist in Romania”. Pe de alta parte, apar detalii despre cum le-a „vandut” Hillary Clinton fracturarea hidraulica romanilor si bulgarilor

gaze_de_sist_studiu_berd_romania_europaExistau indicii privind ciocnirea intereselor ruse si americane pe teritoriul Romaniei, in ceea ce priveste gazele de sist, inca din timpul manifestatiilor de anul trecut. Conform Energynomics.ro, Iulian Iancu – presedintele Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor a declarat ca „Rusia a finanțat cu 82 de milioane de euro manifestările împotriva gazelor de șist din mai multe țări europene, inclusiv România și a blocat proiecte mari de infrastructură precum Nabucco”. Este pentru prima data cand apare o cuantificare financiara a acestei implicari, dincolo de perceptia deja existenta.

El a precizat că acest lucru se observă cel mai bine acum, în contextul în care Rusia a amenințat cu reducerea și chiar cu sistarea livrărilor de gaze către Europa, citează Agerpres.

“În mare, o treime din resursele energetice folosite de Europa provin din Rusia, dar și Rusia își asigură o treime din PIB din încasările din exporturile de materii prime energetice, deci și Rusia e interesată să-și mențină piață europeană. De aici disperarea de a bloca proiecte mari de infrastructură, vezi cazul Nabucco, și de a bloca accesul europenilor la resursele indigene, vezi manifestările împotriva gazelor de șist, pe care noi le priveam că fiind acțiuni ecologiste și care au fost susținute de fapt de Rusia, iar acum vedem de ce”, a arătat Iancu.

Potrivit acestuia, Rusia a finanțat anul trecut cu 82 de milioane de euro manifestațiile împotriva gazelor de șist din mai multe țări europene, printre care Franța și România.

“Europa își pune acum un mare semn de întrebare, întrucât n-ai cum să înlocuiești peste noapte o dependență atât de mare de Rusia. Infrastructura este greu de realizat peste noapte, iar prețul gazelor lichefiate este oricum mai mare decât prețul actual al gazelor. În aceste condiții, cărbunele și energia nucleară se discută ca fiind priorități”, a completat Iancu.

 

 

Hillary Clinton si-a trimis subalternii in Romania pentru a forta barierele legate de fracturarea hidraulica

Conform gandul.info, o publicaţie americană dezvăluie cum înalţi oficiali americani au sprijinit companiile petroliere americane, precum Chevron, să obţină concesiuni de gaze de şist în diferite state, între care România şi Bulgaria.

Hillary Clinton a purtat discutii cu premierul Bulgariei in anul 2012, iar ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a negociat cu oficialii romani concesionarea unor perimetre pentru explorarea gazelor de sist. „Românii stăteau cu perimetrele şi nu făceau nimic, iar cei de la Chevron erau nemulţumiţi. Aşa că am intervenit. Este ceea ce fac ambasadorii în mod tradiţional în numele companiilor americane”, a declarat Gitenstein, conform sursei citate. Articolul integral il puteti citi aici 

 

Comentariu EconomicZoom: Influentele exercitate, pe de o parte de Rusia – prin diverse mijloace netransparente, pe de alta parte de SUA pe cai diplomatice si prin intermediul corporatiilor deja prezente in Romania nu reprezinta elemente de noutate pe tema explorararii si eventual exploatarii gazelor de sist pe teritoriul tarii noastre.

Important este ca Romania sa decida printr-o strategie proprie daca este oportuna sau nu explorarea de gaze de sist, pentru a se vedea ulterior daca exista resurse semnificative care merita apoi exploatate. Ar fi neproductiva mentinerea discutiei doar intr-o zona de perceptii si de temeri privind efectele nefavorabile ale explorarilor – prin fracturare hidraulica sau prin alte metode – ori fructificarea temei doar in scop electoral. A se observa in aceasta perioada ca majoritatea candidatilor la Presedintie, atunci cand sunt intrebati daca sunt pro sau sunt contra, se pronunta impotriva explorarii.

In ultimii ani, Polonia a derulat explorari privind gazele de sist pe teritoriul sau, iar acum intentioneaza sa deschida cateva zeci de perimetre pentru exploatare.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.