STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura

Hidroelectrica, profit record de aproape 250 mil. euro în 2014

Hidroelectrica, firmă controlată de stat şi aflată în insolvenţă, estimează că va înregistra în acest an un profit de 1,1 miliarde lei (248,4 milioane euro), cel mai mare câştig din istoria companiei, scrie Mediafax.

rp_microhidrocentralele_hidroelectrica_au_fost_vandute_la_pret_record_14305100_32845300_69792300-300x1681.jpgProducătorul de electricitate a avut în primele zece luni un profit record de 943 milioane lei, câştigul fiind mai mare cu 23,6% faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului precedent. Totodată, în luna octombrie Hidroelectrica a înregistrat cel mai mare profit lunar de la înfiinţarea companiei, respectiv 124 milioane de lei, se arată într-un comunicat al companiei.

În primele 10 luni Hidroelectrica a produs şi livrat 15,5 TWh, compania estimând pentru întreg anul 2014 o producţie de minim 17,5 TWh.

„Rezultatul financiar de excepţie înregistrat până în prezent creează premisele unui profit istoric de 1.100 miliarde lei la sfârşitul acestui an, în creştere cu 22% faţă de rezultatul anului trecut şi de 3 ori mai mare faţă de profitul din anul 2010, când s-a înregistrat cea mai mare producţie de energie electrică realizată vreodată de Hidroelectrica, respectiv 20 TWh”, se precizează în comunicat.

Compania, controlată de Departamentul pentru Energie, este în insolvenţă din luna februarie, a doua oară în mai puţin de un an, prima procedură fiind deschisă în perioada iunie 2012 – iunie 2013.

„Insolvenţa Hidroelectrica a răsturnat eterna paradigmă că statul este un prost manager. (…) Când statul va înţelege că managementul companiilor sale trebuie încredinţat unor oameni recomandaţi de competenţe profesionale, probitate morală, capabilităţi manageriale şi nu de carnetul de partid, atunci statul va deveni un bun administrator, iar companiile statului nu vor mai genera doar arierate, şomaj, falimente sau privatizări paguboase ci vor deveni adevărate motoare de creştere economică şi piloni de stabilitate socială”, a declarat Remus Borza, administratorul judiciar al companiei.

Hidroelectrica are o capacitate de producţie instalată de 6.400 MW, reprezentând circa o treime din totalul unităţilor de producţie din România, şi asigură anual circa 30% din necesarul de electricitate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.