STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, Energie & Utilitati & Infrastructura, Politica Energetica, Insolventa & Lichidatori

Hidroelectrica, profit brut de 1,1 mld. lei, in 2015

HidroelectricaHidroelectrica, aflata in insolventa de trei ani, este pentru a treia oara consecutiv pe profit. Anul trecut profitul brut al companiei a fost de 1,1 miliarde de lei, la o cifra de afaceri de 3,1 mil. lei, potrivit datelor companiei.

„Este cel mai bun rezultat financiar obtinut vreodata de Hidroelectri­ca raportat la productia de ener­gie. (…) Profitul inregistrat de Hidroelectrica in 2015 este de 3,5 ori mai mare decat profitul raportat in 2010, de 292 milioane de lei, aferent unei productii-record de 19,8 TWh”, a declarat, pentru hotnews.ro, Remus Borza, reprezentantul Administratorului Judiciar al Hidroelectrica.

Potrivit acestuia, anul trecut, Hidroelectrica a realizat o productie de 15,9 TWh, cu 2,5 TWh mai mica decat in 2014, cand Hidroelectrica a raportat o productie de 18,4 TWh, o cifra de afaceri de 3,4 miliarde de lei si un profit de 1.157. 959 lei.

„Este al treilea an consecutiv in care Hidroelectrica este pe profit. Profitul cumulat in cei trei ani de insolventa depaseste 3,1 miliarde de lei, demonstrand viabilitatea si eficienta planului de reorganizare implementat de Euro Insol la Hidroelectrica”, a mai spus Borza.

De la deschiderea procedurii insolventei, Hidroelectrica si-a optimizat costurile de productie, ajungand la 110 lei MWh dupa ce in 2012 avea un pret de cost de 184 lei MWh, a precizat adminsitratorul judiciar, care a adaugat ca „Hidroelectrica a reusit sa plateasca la valoarea nominala toate datoriile inscrise la masa credala in cuantum de peste 4 miliarde de lei, si-a redus numarul de personal de la 5.239 la 3.443 salariati si a devenit cea mai profitabila companie din Romania, inregistrand, in ultimii doi ani, o EBITDA de 63% din cifra de afaceri”.

In 2015, Hidroelectrica si-a asumat un buget de investitii, pe urmatorii 5 ani de 1,3 miliarde de euro. Din acest buget s-au alocat 75 de milioane de euro retehnologizarii centralei Stejaru, contract incheiat in mai 2015 si inca 240 milioane de euro pentru retehnologizarea centralelor Vidraru, Mariselu şi Raul Mare Retezat, urmand ca in cursul acestui an sa atribuie prin licitatie internationala contractele de retehnologizare.

In 2015 s-a pus in functiune grupul 2 de la CHE Racovita (30 MW putere instalata), o investitie de 160 mili­oane de euro, si s-a reluat finantarea la centralele Dumitra si Bumbesti, care vor fi puse in functiune in 2017. Valoarea renegociata a celor doua centrale este de 200 milioane de euro.

Luna viitoare, Hidroelectrica va pune in functiune centrala de la Bretea (12 MW putere instalata), o investitie de 46 milioane de euro, iar in noiembrie 2016 centrala de la Rastolita (24 MW putere instalată), cu o valoare a investitiei de 333 mili­oane de euro.

In 2018, compania va conecta la retea centrala Siriu Surduc (50 MW putere instalata), reprezentand o investitie de 350 milioane de euro.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.