STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura

Hidroelectrica incepe 2015 cu o marja de profit record, de aproape 40%

HidroelectricaDesi se afla inca in insolventa, Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din Romania, a lucrat, in primele trei luni ale anului, la o marja bruta de profit de 43%. Aceasta inseamna ca la fiecare 10 lei obtinuti din vanzarea electricitatii, aproape jumatate reprezinta profitul brut al companiei.

„Daca in 2012 aveam un pret de cost de 184 de lei, acum am ajuns la un pret de circa 100-103 lei/MWh, in contextul in care vanzarea de energie se face la un pret mediu de 160-170 de lei/MWh. Diferenta reprezinta bani care se intorc in companie”, a declarat Remus Borza, avo­catul care controleaza Euro Insol, admi­nistratorul judiciar al Hidroelectrica.

Potrivit acestuia, redefinirea fluxurilor de productie, redimensionarea numarului de angajati ai companiei de la peste 5.000 de oameni la circa 3.500 in prezent, renegocierea contractelor, fie ca este vorba de vanzarea de energie sau de realizarea investitiilor, a dus la aceasta scadere semnificativa a costurilor.

„In primul trimestru din 2015, Hidroelectrica a inregistrat un profit brut de 405 milioane de lei, depasind, astfel, dublul profitului brut raportat in cel mai bun an din istoria companiei, 2014, cand societatea a raportat un profit brut de 178 milioane de lei, in primele 3 luni ale anului”, se potrivit unui comunicat al producatorului de energie.

Comparativ cu primele trei luni din 2014, cifra de afaceri a inregistrat o crestere de 40%, ceea ce arata ca avansul semnificativ al profitului se datoreaza reducerii drastice a cheltuielor.

In 2014, Hidroelectrica a obtinut un profit net de 967 milioane de lei, in crestere cu 35% fata de anul precedent, cand compania a consemnat un rezultat net de 719 milioane de lei si o cifra de afaceri record de 3,4 miliarde de lei, in conditiile in care pretul de productie a fost cel mai mic din ultimii cinci ani, de 108 lei/MWh.

Hidroelectrica este controlata de stat, prin Ministerul Energiei. Compania este in insolventa din februarie 2014, pentru a doua oara in mai putin un an, prima procedura fiind deschisa in perioada iunie 2012-iunie 2013.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.