STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Energie & Utilitati & Infrastructura, Insolventa & Lichidatori

Hidroelectrica din nou în insolvență, în urma admiterii unui recurs formulat de firmele aflate în proces cu aceasta

Hidroelectrica a reintrat în insolvenţă după ce mai mulţi traderi de energie au câştigat la Curtea de Apel Bucureşti recursurile formulate împotriva deciziei fostului administrator judiciar al companiei de a nu le recunoaşte creanţele, potrivit unor surse apropiate companiei, transmite Mediafax.

hidroelectrica-sediu-centralRemus Borza, proprietarul firmei Euro Insol, fostul administrator judiciar al Hidroelectrica, a declarat săptămâna trecută că la Curtea de Apel Bucureşti vor fi analizate recursurile formulate de 11 traderi, două sindicate şi Termoelectrica privind decizia fostului administrator judiciar al Hidroelectrica de a nu recunoaşte creanţe de 1,3 miliarde lei, o hotărâre favorabilă acestora ducând la reintrarea companiei în insolvenţă.

Potrivit angajamentului ferm luat de Guvernul României în faţa oficialilor Fondului Monetar Internaţional, Hidroelectrica urma să fie listată la bursă în luna iunie, prin vânzarea a 15% din acţiuni. Intrarea în insolvenţă, însă, arată că o listare care nu va mai putea avea loc.

După decizia Curții de Apel, Remus Borza s-ar putea întoarce ca administrator judiciar la Hidroelectrica. Remus Borza nu este decis încă dacă se mai întoarce la Hidroelectrica. „Nu știu daca mai vreau să mă întorc”, a spus Borza.

Compania s-a aflat în insolvenţă în perioada iunie 2012 – iunie 2013, principalul motiv fiind vânzarea energiei la preţuri sub nivelul pieţei prin contracte preferenţiale încheiate cu „băieţii deştepţi” din energie.

Euro Insol a arătat, într-un raport privind cauzele insolvenţei companiei de stat, că acordurile bilaterale de vânzare a energiei au generat pierderi de 1,2 miliarde de euro în perioada 2006-2012, din cauza preţurilor mici la care beneficiarii au cumpărat electricitatea.

Potrivit Euro Insol, Alpiq Romenergie şi Alpiq Romindustries, firme din grupul elveţian Alpiq, au cauzat Hidroelectrica un prejudiciu de 850 milioane de lei, iar contractul cu Energy Holding a produs companiei pierderi de 1,4 miliarde de lei în perioada 2006-2012. Contractele cu Alpiq Romindustries şi cu Energy Holding au fost denunţate de Euro Insol în 2012.

Hidroelectrica are o capacitate de producţie instalată de 6.400 MW, reprezentând circa o treime din totalul unităţilor de producţie din România, şi asigură anual circa 30% din necesarul de electricitate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.