STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, Buget & Finantare Deficit, Integrare EUROPEANA, Finantari UE & Granturi

Guvernul transfera in deficit sumele nedecontate de UE pe programele cu fonduri europene

Eugen TeodoroviciProiectele care pot beneficia de fonduri de la Uniunea Europeana (UE) vor fi finantate de la bugetul de stat, iar sumele neacceptate de Comisia Europeana (CE) spre decontare vor fi adaugate la deficitul bugetar, potrivit ministrului Finantelor, Eugen Teodorovici, fost ministru al fondurilor europene.

Declaratia lui Eugen Teodorovici ar putea indica o schimbare de optica si o temere destul serioasa, in conditiile in care mai sunt opt luni pana la finalizarea exercitiului financiar 2007-2013, iar Romania a transmis la Bruxelles cereri de rambursare pentru doar 10,1 miliarde de euro, ceea ce inseamna 53% din totalul fondurilor de 19 miliarde de euro alocate tarii noastre in acest exercitiu financiar.

Daca nu se grabeste, Romania ar putea pierde, astfel, miliarde de euro. Bruxelles-ul a mai dat o gura de oxigen, recent, dupa ce a acceptat ca 3 miliarde de euro, programati in 2014 si neabsorbiti de Romania, sa poata fi cheltuiti in 2016 si 2017.

„Vom lansa finantari publice pe toate zonele eligibile pe fonduri eu­ro­­pene, intr-un ritm foarte rapid, du­pa ca­re nota pentru decontare a aces­tora se va face din fonduri UE. Este un prin­ci­piu pe care de ani de zile il spun si la care trebuie sa ajungem: chel­tuim tot cir­cuitul public din eco­no­mie, dupa ca­re cer la comisie de­con­tarea pe ceea ce este eligibil”, a explicat Eugen Teodorovici.

Acesta a adaugat ca „dife­renta se duce probabil pe deficit, ca e normal sa fie asa si e normal sa ne dezvoltam”. Ministrul Finantelor sustine ca „fara o astfel de abordare, nu ne putem dez­vol­ta la viteza pe care ne-o dorim cu totii pen­tru a recupera decalajele eco­no­mice fa­ta de celelalte state membre din UE. E o schim­bare de viziune care se va simti”.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.