STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Finante & Servicii Profesionale, Balanta de Plati & Politica Valutara, Integrare EUROPEANA

Guvernul României: 2019, țintă pentru aderarea la Zona Euro – adaugare Comentariu EconomicZoom

România îndeplineşte în acest an toate criteriile de aderare la Zona Euro, având ca țintă anul 2019 pentru adoptarea monedei euro conform Guvernului, transmite Mediafax.

Euro zone concept.„România îndeplineşte în 2014 toate criteriile de aderare la Zona Euro: rata inflaţiei, rata dobânzii la obligaţiuni, stabilitate curs de schimb, deficit bugetar sub 3% din PIB şi datorie publică sub 60% din PIB. Suntem în grafic în ceea ce priveşte creşterea convergenţei reale. Ţinta EURO – 2019”, se arată în prezentarea Guvernului privind „Rezultatele economice în anul 2013 – Ţintele pentru 2014-2015”.

La sfârşitul anului trecut, premierul Victor Ponta a declarat că obiectivele simbolice ale României trebuie corelate cu date simbolice, astfel că anul 2018, când se împlineşte centenarul Marii Uniri de la 1918, ar fi potrivit pentru aderarea României la moneda euro.

La finele anului 2012, când România încă păstra ţinta de adoptare a monedei euro în 2015, Ponta a declarat că România trebuie să meargă pe drumul Poloniei, şi anume să spună foarte clar că este în favoarea unei Europe cât mai bine închegate, că doreşte să intre în Euro, însă anul 2015 nu este un reper bătut în cuie.

O lună mai târziu, preşedintele Traian Băsescu a declarat că anul 2017 ar trebui să fie termenul optim pentru adoptarea de către România a monedei euro, în condiţiile în care 2015 nu mai este viabil.

Intrarea în ERM-II, mecanismul european al ratelor de schimb, este etapa premergătoare aderării la zona euro. Înainte de a intra în zona euro, o ţară trebuie să respecte criteriile economice incluse în Tratatul de la Maastricht, respectiv să se afle timp de doi ani în ERM-II, timp în care moneda naţională să fluctueze într-un intervalul de plus-minus 15% faţă de euro.

Polonia a renunţat de asemenea, în programul de convergenţă actualizat transmis CE în luna aprilie, la asumarea unei ţinte indicative privind aderarea la zona euro, invocând ca motive incertitudini legate de orizontul de timp necesar pentru respectarea precondiţiilor, dar şi „situaţia din zona euro”.

Premierul polonez Donald Tusk a afirmat, în luna iulie, că adoptarea euro va întârzia probabil pentru o perioadă de încă 10 ani, deoarece este necesară modificarea constituţiei, care nu poate fi realizată fără o majoritate calificată de cel puţin două treimi în Parlament.

Comentariu EconomicZoom: Din cel putin doua motive, afirmatiile de mai sus din prezentarea Guvernului trebuie relativizate:

– primul este prin prisma criteriilor nominale. Unul dintre criterii nu este inca indeplinit, anume cel al ratelor la care se imprumuta Romania la 10 ani. In acest moment acestea sunt peste 5%, in timp ce benchmark-ul de urmarit este de maxim 5%. Un altul, cel al inflatiei, ar putea reveni in afara intervalului pentru zona euro: pentru 2014, BNR are drept tinta o inflatie de 2,5% +/-1%, care devine posibila dupa minimul de 1,55% de anul trecut datorita unui efect de baza. Daca Romania va avea o crestere a preturilor de 3% in acest an, rata s-ar putea dovedi mai mare decat cea necesara intrarii in mecanismul ERM-II;

– al doilea motiv tine de criteriile de convergenta reala. S-a constatat ca doar tintirea criteriilor nominale si indeplinirea lor pe cativa ani consecutivi este insuficienta pentru ca o tara sa fie competitiva in zona euro – exemple Grecia, Portugalia, intr-o anumita masura si Spania, iar apartenenta se intoarce nefavorabil, precum un bumerang. Mult mai relevant va fi daca Romania va avea la orizontul anilor 2017-2019 un curs de schimb care sa reflecte raportul de competitivitate vs zona euro (indiferent care va fi acel curs) si daca isi va controla deficitul structural – precizat in Compactul Fiscal de la nivel european – care devine noul reper de soliditate pentru politicile fiscale ale unei tari.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.