STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, Legislatie & Mediu de Afaceri, Energie & Utilitati & Infrastructura, Politica Fiscala - Taxe & Impozite

Guvernul amana cu un an renegocierea redeventelor pentru resursele naturale ale Romaniei

Victor PontaGuvernul a renuntat la negocierea redeventelor pentru resursele naturale ale Romaniei, astfel ca actualul sistem va fi valabil si in 2015, decizie ce se va lua printr-o ordonanta de urgenta. Astfel, va fi mentinuta si in 2015 taxa de 60% pe diferenta de tarif pentru liberalizarea gazelor.

Ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, a explicat, recent, intr-o conferinta de presa, ca sistemul de redevente pentru sectorul petrolier nu va mai fi modificat pentru anul 2015, ci mentinut la nivelul actual, urmand ca o noua formula sa fie realizata in viitorul apropiat. Premierul Victor Ponta a spus, la randul sau, ca este nevoie de o prelungire, deoarece Guvernul nu poate veni cu reguli noi „luate peste noapte”.

Analistii sustin ca motivul premierului este greu de crezut, in conditiile in care ministrii si chiar Victor Ponta stiau inca din mai 2012 ca actualele cote de redevente petroliere sunt valabile pana la 31 decembrie 2014.

Anterior, ministrul Finantelor Ioana Petrescu a anuntat ca actualul sistem de redevente pentru resursele naturale ale Romaniei va ramane nemodificat anul viitor, urmand ca de la 1 ianuarie 2016 sa fie introdus un nou mod de taxare.

Pe de alta parte, Guvernul va mentine, in acest fel, si suprataxa de 60% stabilita de autoritati si pe care trebuie sa o plateasca companiile ce desfasoara activitati de extractie si de vanzare a gazelor naturale, extrase din Romania, inclusiv din Marea Neagra.

Reamintim ca, la inceputul lui 2013, Guvernul a decis ca in intervalul 1 februarie 2013-31 decembrie 2014 va suprataxa cu 60% companiile care deruleaza activitati de extractie si vanzare a gazelor naturale din Romania, inclusiv din perimetrele din Marea Neagra, taxa aplicata la veniturile suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sector.

Taxa reprezinta 60% din veniturile suplimentare, din care se deduc redeventele aferente acestor venituri, precum si investitiile in segmentul upstream, fara a depasi 30% din aceste venituri suplimentare.

Potrivit Ministerului Finantelor, exista un dezechilibru evident intre veniturile realizate de companiile care desfasoara activitati de extractie si comercializare a gazelor naturale si costurile pe care acestia le suporta, deoarece o parte din aceste venituri sunt obtinute din cauze independente de acestia, nefiind un efect direct al activitatii pe care o desfasoara. Masura de suprataxare vine si in contextul in care preturile gazelor naturale cresc, in timp ce puterea de cumparare a consumatorilor scade, avand un efect negativ multiplicator in economie.

Banii obtinuti din suprataxarea companiilor din domeniul gazelor naturale vor fi directionati catre bugetul de stat, in vederea asigurarii ajutoarelor financiare destinate acoperirii unei parti din cheltuielile de alimentare cu gaze naturale ale consumatorilor vulnerabili si pentru reducerea deficitului bugetar.

Declararea si plata taxei asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale se va efectua lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se calculeaza aceasta taxa.

Precizam ca in septembrie 2014, Guvernul a anuntat suspendarea pe termen nedeterminat a liberalizarii pretului gazelor naturale produse in Romania si destinate consumului populatiei si va prelungi cu cel putin doi ani si jumatate dereglementarea pietei gazelor pentru companii.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.