STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, Energie & Utilitati & Infrastructura, Politica Energetica

Guvernul reduce sprijinul acordat producătorilor de energie regenerabila

eolieneGuvernul a decis ca producatorii de energie eoliana vor primi, de la 1 ianuarie 2014, doar 1,5 certificate verzi pentru fiecare MWh de energie livrat consumatorilor, in timp ce unitatile fotovoltaice vor fi recompensate cu trei certificate verzi, jumatate din nivelul actual.

Unitatile eoliene vor primi, pana in 2017, un numar de 1,5 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat in retea, iar dupa 2018 vor incasa 1,25 de certificate verzi, potrivit unei hotarari aprobate de Guvern.

In prezent, centralele eoliene primesc doua certificate verzi pana in 2017, respectiv un certificat verde dupa 2018. Pentru centralele fotovoltaice, numarul de certificate verzi va fi redus, de la inceputul anului viitor, de la sase la trei pe MWh de energie electrica. In cazul microhidrocentraleolor noi cu putere instalata de cel mult 10 MW, numarul certificatelor verzi va scadea de la trei la 2,3 certificate verzi pe MWh de electricitate, potrivit Mediafax.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a constatat, in prima parte a anului, in urma unui studiu, ca producătorii de energie din surse regenerabile primesc prea multe certificate verzi pentru energie produsa, prin raportare la costul investitiilor in centrale de productie si a recomandat Guvernului reducerea numarului certificatelor verzi acordate acestora.

Guvernul a mai decis, pe langa reducerea numarului de certificate verzi, ca de la 1 iulie sa fie amanata acordarea unei parti din certificatele verzi catre investitorii in microhidrocentrale, centrale eoliene si fotovoltaice, masura urmand sa fie valabila pana îin martie 2017 pentru centralele hidro si solare, si pana in 2018 pentru centralele eoliene.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.