STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Energie & Utilitati & Infrastructura, Politica Energetica

Guvernul nu va mai crește de la 1 iulie preţul gazelor din producţia internă pentru companii

Guvernul a decis joi că preţul gazelor din producţia internă pentru clienţii noncasnici, cu excepţia producătorilor de energie termică, nu va mai creşte de la 1 iulie, având în vedere o analiză a ANRE care arată o convergenţă a preţului din România cu valorile practicate în ţările din regiune, scrie Mediafax.

gazeAstfel, preţul va rămâne la nivelul de la 1 aprilie, de 89,4 lei MWh, se arată într-un comunicat transmis de Departamentul pentru Energie. „Este o decizie firească. Practic, convergenţa s-a realizat”, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Potrivit calendarului de eliminare a tarifelor reglementate la gazele naturale, asumat de Guvern, preţul urma să crească de la 1 iulie la 109 lei MWh pentru consumatorii noncasnici.

Din datele furnizate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), nivelul estimat al preţurilor gazelor naturale pe plan european se situează în medie la circa 20 euro/MWh pentru trimestrul al treilea 2014.

De asemenea, preţul gazelor naturale din producţia internă aplicabil în prezent pentru clienţii noncasnici, cu excepţia producătorilor de energie termică, se plasează în intervalul preţurilor estimate la nivelul hub-urilor din Uniunea Europeană, atât pentru luna iulie 2014, cât şi pentru trimestrul al treilea.

Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, a declarat miercuri că populaţia şi micii consumatori vor plăti de la 1 iulie cu 2,5% mai mult pentru gazele consumate, iar factura companiilor va urca cu 1,5%, pentru că au crescut importurile de gaze din Rusia.

El a arătat că importul mai mare pentru luna iulie creşte ponderea gazelor aduse din Rusia în coşul de consum, astfel că preţul final va fi majorat cu 1,5% la firme şi cu 2,5% la populaţie.

Guvernul s-a angajat faţă de Fondul Monetar Internaţional să renunţe treptat la preţurile reglementate la electricitate şi gaze.

Populaţia beneficiază de o perioadă mai lungă de aplicare a liberalizării preţurilor gazelor naturale, respectiv până în 2018, termen care ar putea fi însă prelungit cu un an. Pentru consumatorii noncasnici de gaze, dereglementarea ar urma să se încheie în 1 octombrie 2014.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.