STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura, EUROPA, Privatizare & Retrocedare

Guvernul elen a aprobat concesionarea a 14 aeroporturi unui consortiu germano-grec

thessaloniki-airportGuvernul elen a aprobat concesionarea pe 40 de ani a 14 aeroporturi din Grecia unui consortiu germano-grec format din companiile Fraport si Slentel, o divizie a grupului elen Copelouzos, pentru 1,2 mld. euro, potrivit Capital.gr.

Primul acord de privatizare convenit de guvernul partidului Syriza se refera la concesionarea aeroporturilor Salonic, Aktio, Chania (Creta), Kavala, Kefalonia, Kerkyra (Corfu), Zakynthos, dar si cele din Rodos, Kos, Myconos, Mytilene, Samos, Santorini si Skiathos. Toatea aceste aeroporturi au avut, in 2013, 19,1 milioane de pasageri.

Mai exact, acordul de concesiune se refera la operarea, intretinerea, administrarea si extinderea a 14 aeroporturi regionale, pana in 2055.

Fraport va detine paticipatia majoritara la consortiul cu Slentel. Fraport este o companie germana de transport care opereaza, printre altele, aeroportul din Frankfurt. Grupul elen Copelouzos are afaceri in sectorul energetic.

Cele doua companii vor plati o singura data suma de 1,2 miliarde de euro si anual 22,9 milioane de euro pentru a opera aeroporturile pe o perioada de 40 de ani, cu posibilitatea extinderii pe inca zece ani. Consortiul si-a asumat investitii de 1,4 miliarde de euro, din care 330 milioane de euro in primii patru ani.

Trecerea aeroporturilor in concesiune privata va crea 1.450 de locuri de munca directe si 15.000 de locuri de munca indirecte, potrivit estimarilor specialistilor.

Ministrii Finantelor ai statelor din zona euro au aprobat, vineri seara, cel de-al treilea program de asistenta financiara pentru Grecia, care trebuie sa adopte o serie de reforme macroeconomice, ce implica cresteri de taxe si reducerea deficitului bugetar, in schimbul unui ajutor de 86 miliarde de euro.

 

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.