STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, Politica Fiscala - Taxe & Impozite

Guvernul a aprobat scutirea de impozit pe profitul reinvestit

guvern1Ordonanta privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit va fi aplicata din iulie si valabila pana la sfarsitul lui decembrie 2015. Firmele nu pot opta pentru amortizarea accelerata privind echipamentele tehnologice.

Aprobarea ordonantei de urgenta, care modifica Codul Fiscal, a fost anuntata la finalul sedintei de azi. Potrivit proiectului, profitul investit in productia si/sau achizitia de echipamente tehnologice – masini, utilaje si instalatii de lucru – folosite in scopul obtinerii de venituri impozabile este scutit de impozit.

Insa, firmele care beneficiaza de aceasta facilitate au obligatia de a pastra in patrimoniu echipamentele tehnologice respective cel putin o perioada egala cu jumatate din durata normala de functionare a acestora. Proiectul nu are in vedere echipamentele tehnologice transferate in cadrul operatiunilor de reorganizare, daca societatea beneficiara preia rezerva aferenta profitului scutit, asumandu-si astfel drepturile si obligatiile societatii cedente, precum si echipamentele tehnologice instrainate in cadrul procedurii de lichidare/faliment.

„Contribuabilii care beneficiaza de aceste prevederi nu pot opta pentru metoda de amortizare accelerata pentru echipamentele tehnologice respective”, se specifica in document.

Pentru perioada 1 iulie-31 decembrie 2014, facilitatea va fi aplicata pentru investitiile realizate incepand cu 1 iulie 2014, iar scutirea de impozit a profitului reinvestit va fi mentinuta pana la 31 decembrie 2015 inclusiv. Guvernul are in vedere pentru acest an un minus la bugetul de stat, din impozitul pe profit, de 137,5 milioane de lei.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.