STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Finante & Servicii Profesionale, Buget & Finantare Deficit, ISD - FDI & Investitii & Parcuri Industriale

Guvernul a aprobat de principiu contractarea unor facilitati de finantare de la BEI de 700 mil. lei

Guvern sediuGuvernul a aprobat Acordul de principiu privind contractarea unor facilitati de finantare de la Banca Europeana de Investitii (BEI) in valoare de pana la 700 mil. euro, fondurile fiind destinate acoperirii partiale a contributiei bugetului de stat la mai multe Programe operationale.

Fondurile de pana la 700 de milioane de euro vor fi destinate acoperirii partiale a contributiei bugetului de stat la Programul Operational Competitivitate, Programul Operational Capital Uman si anumite axe prioritare din Programul Operational Infrastructura Mare.

Potrivit Strategiei de management a datoriei publice pentru perioada 2015-2017, Ministerul Finantelor are in vedere continuarea parteneriatului cu institutiile financiare internationale pentru a beneficia de termenii si conditiile avantajoase oferite de aceste institutii, astfel, facilitatea BEI reprezintand o sursa de finantare a deficitului bugetului de stat in conditii favorabile. Urmeaza ca imprumutul sa fie acordat pe o perioada de pana la 15 ani, cu pana la 5 ani perioada de gratie, si costuri de finantare foarte reduse.

BEI si-a manifestat disponibilitatea de a sprijini in continuare eforturile Guvernului in vederea finantarii deficitului bugetar creat ca urmare a asigurarii cofinantarii proiectelor si cresterii gradului de absorbtie al fondurilor europene pentru noua perioada de programare 2014-2020.

Astfel, pentru Programul Operational Infrastructura Mare se propune o facilitate de finantare de pana la 300 milioane de euro pentru sustinerea investitiilor de mediu din cadrul programului, respectiv: conservarea si protectia mediului si promovarea utilizarii eficiente a resurselor, protejarea si conservarea biodiversitatii, promovarea adaptarii la schimbarile climatice, a prevenirii si gestionarii riscurilor.

Pentru Programul Operational Competitivitate, Programul Operational Capital Uman si anumite axe prioritare selectate in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare se propune o facilitate de finantare de pana la 400 milioane de euro pentru a sprijini investitiile in cercetare-dezvoltare, tehnologia informatiei, e-guvernare, inovatie, investitiile in capitalul uman in sectoare cheie, inclusiv sprijin pentru sectorul IMM, educatie si instruire, incluziune sociala si ocuparea fortei de munca, investitii in domeniul energiei, respectiv reabilitarea siturilor poluate si cresterea calitatii aerului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.