STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Legislatie & Mediu de Afaceri, Finante & Servicii Profesionale, Politica Fiscala - Taxe & Impozite

Guvernul reglementează prin ordonanță de urgență impozitarea bacșișului și condițiile în care ANAF poate suspenda activitatea unei firme

Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă care legiferează bacşişul, stabileşte condiţiile de suspendare a activităţii firmelor de către ANAF, abilitează Ministerul Justiţiei să emită ordine pentru finanţarea BIRD şi introduce un sistem de plată a taxei pe autostrada Bucureşti-Constanţa, transmite Mediafax.

Ordonanţa de urgenţă are titlul „pentru modificarea şi completarea unor acte normative”, conform informaţiilor transmise de Executiv.

proiect-legislativ-pentru-acordarea-de-ajutoare-de-minimis-pentru-investitiile-realizate-de-intreprinderile-mici-si-mijlocii-6953Impozitarea propusă vizează taxarea bacşişului ca profit al operatorului economic în cazul în care acesta nu se distribuie salariaţilor, respectiv cu 16% pe profit sau 3% pe venit în cazul microîntreprinderilor, bacşişul nefiind cuprins în sfera TVA.

ANAF va suspenda activitatea unei firme doar de la a doua abatere în 24 de luni şi numai dacă diferenţa sumelor constatate depăşeşte 300 lei şi 3% din valoarea înregistrată în casa de marcat, angajaţii care refuză prezentarea sumelor putând fi amendaţi.

În luna martie, Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă care a fost contestată de opoziţie, pe motiv că documentul include, practic, 24 de ordonanţe de urgenţă şi a fost promovat printr-un abuz sub forma unui singur act normativ, iar mai multe organizaţii neguvernamentale au cerut atunci demisia premierului.

La rândul său, premierul Victor Ponta a explicat că toate măsurile incluse în acea ordonanţă sunt necesare şi importante. La începutul acestui an, Ponta a anunţat că Guvernul a redus, în 2014, numărul ordonanţelor de urgenţă adoptate, comparativ cu alte guverne, şi vrea să menţină această tendinţă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.