STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, Telecom & IT-C & Online, Stiinta & Tehnologie

Guvernele pot fi mari susținători ai tehnologiei blockchain – O tehnologie anti-sistem se confruntă cu o întorsătură ironică a sorții

Pe dealurile cu vedere spre Tbilisi, capitala Georgiei, se află o clădire nerecondiționată, care găzduiește servere de calculatoare, conform The Economist. Centrul de date, operat de BitFury Group, o companie de tehnologie, a fost construit pentru a „mina” (genera în mod criptografic) bitcoin, moneda digitală. Dar acum, de asemenea, utilizează tehnologia bazată pe bitcoin, numită „blockchain”, pentru a ajuta la securizarea înregistrărilor guvernului georgian. Experții examinează experimentul pentru a dovedi dacă tehnologia blockchain ar putea modifica infrastructura guvernelor de pretutindeni.

În timp ce tehnologia blockchain a căutat inițial un punct de sprijin în serviciile financiare, iar monedele digitale au atras atenția timpurie de la investitori, acum interesul pentru utilizarea tehnologiei în sectorul public crește. Brian Forde, expert în blockchain de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts  (MIT), susține că guvernele vor conduce adoptarea sa – o întorsătură ironică pentru ceva care a început ca un contra model libertarian față de autoritatea centralizată. Suporterii spun că poate fi folosit pentru registrele de cadastru imobiliar, sistemele de gestionare a identității, sistemele de management al identității, registre ale sănătății și chiar pentru alegeri.

Tehnologia blockchain și registrele distribuite similar sunt baze de date care nu sunt întreținute de o singură entitate, cum ar fi o bancă sau o agenție guvernamentală, ci colectiv de către un număr de utilizatori. Toate modificările sunt criptate astfel încât să nu poată fi modificate sau șterse fără a lăsa o înregistrare a starii anterioare a datelor. În teorie, tot felul de informații, de la înregistrările nașterilor până la tranzacțiile de afaceri, pot fi cuprinse într-un blockchain, creând înregistrări permanente și sigure, care nu pot fi manipulate, de exemplu de către funcționari corupți.

Fanii susțin că, dacă sunt implementate corespunzător, registrele distribuite pot aduce îmbunătățiri în transparență, eficiență și încredere. Detractorii răspund că adoptarea mai largă poate dezvălui defectele de securitate. Este cu siguranță un moment de început al blockchain: unii îl compară cu internetul la începutul anilor 1990, astfel că durerile de creștere urmează cu siguranță. Și blockchains pot fi întotdeauna doar o parte a soluției: nici o tehnologie nu poate face conducătorii strâmbi drepți și să-i facă să se abțină, de exemplu, de la furnizarea datelor false.

Crearea unor standarde robuste va necesita și timp. Integrarea bazelor de date cu birocrația vastă și complexă va necesita investiții uriașe. Cu toate acestea, guvernele nu par deranjate. Potrivit unui studiu recent al IBM despre liderii guvernamentali (realizat de Economist Intelligence Unit), nouă din zece organizații guvernamentale declară că intenționează să investească în tehnologia blockhain pentru a ajuta la gestionarea tranzacțiilor financiare, a activelor, a contractelor și a respectării reglementărilor, până la anul.

Valeriu Vavilov, șeful BitFury, spune că blockchains nu sunt doar o oportunitate de afaceri, ci o modalitate de a schimba modul în care guvernele își servesc cetățenii. Născut în Letonia, Vavilov a văzut că părinții lui „au pierdut totul” după ce Uniunea Sovietică s-a prăbușit. Apoi și-a petrecut viața profesională timpurie scriind software pentru noul guvern leton. El a crezut că blockchains ar putea deveni „fundația pentru construirea unui sistem de încredere, transparent și auditabil”.

În altă parte, Suedia testează un registru funciar bazat pe blockchains, iar Dubai vrea registre distribuite care să susțină întregul guvern până în 2020. Cei mai activi adepți timpurii, totuși, au fost fostele republici sovietice. Estonia, recunoscută ca un pionier în domeniul guvernării electronice, a folosit de mult timp tehnologii asemănătoare blockchains pentru a securiza dosarele medicale și a-și întări sistemul său comun de bază de date, X-Road. A fi o țară tânără are avantajele sale. „Poate fi mult mai ușor să construiești o societate digitală dacă nu există sisteme moștenite și poți începe de la zero”, spune Kaspar Korjus, șeful programului de rezidență electronică al Estoniei.

Cu ajutorul BitFury, Agenția Națională de Registre din Georgia și-a mutat recent registrul funciar în blockchain. Au fost deja procesate circa 160.000 de înregistrări. Thea Tsulukiani, ministrul de justiție al țării, consideră că blockchain va însemna că cetățenii georgieni pot „dormi liniștiți” atunci când este vorba de drepturi de proprietate. Principala barieră în calea introducerii, spun oficialii, nu a fost tehnică, ci educativă. Chiar și dna Tsulukiani nu știa ce e blockchain atunci când deputații ei au propus pentru prima dată să utilizeze tehnologia. „Vrem să ne mișcăm încet în ceea ce privește explicarea tehnologiei către societate și rapid în ceea ce privește punerea sa în aplicare”, spune ea.

BitFury a semnat, de asemenea, un memorandum de înțelegere cu guvernul Ucrainei, care dorește să devină „unul dintre cele mai importante state blockchain din lume”. Agenția de e-guvernare a țării vede tehnologia ca o modalitate de a aborda „neîncrederea istorică către guvern”, spune Aleksey Vyskub, șeful adjunct al acesteia. Agenția are planuri pentru toate tipurile de registre bazate pe blockchains, inclusiv pentru terenuri și afaceri. Ca și în majoritatea reformelor din Ucraina, eforturile de lansare a acestor proiecte s-au confruntat cu rezistență din partea birocrației înrădăcinate. Cu toate acestea, explică dl Vyskub, noutatea și complexitatea tehnologiei au oferit o acoperire: „Majoritatea oficialilor nu înțeleg ce facem, deci nu simt amenințarea„.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.