STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, INTERNATIONAL

Grupul tarilor ‘BRIC’ este istorie. Traiasca ‘TICKs’ – Taiwan, India, China si Coreea de Sud

emergingmarketsTaiwan, India, China si Coreea de Sud, toate avand un sector tehnologic in crestere, sunt noile economii indragite de investitorii in tarile emergente, arata un articol Financial Times.

Conceptul „BRICs”, bazat pe credinta ca cele 4 tari – Brazilia, Rusia, India, China – vor domina valul de crestere a economiilor emergente, a fost adus in existenta in 2001, de catre Jim O’Neill, pe atunci economist-sef la Goldman Sachs. Acest concept a rezistat mai bine de un deceniu.

Recesiunea profunda din Brazilia, precum si cea din Rusia, au aruncat o umbra de neincredere asupra acestui grup, asa incat in 2015 chiar Goldman Sachs si-a inchis fondul de investitii dedicat tarilor BRIC, dupa ce activele fondului coborasera la 100 milioane de dolari, dupa ce atinsesera un maxim de 800 milioane de dolari in 2010.

Managerii de fonduri dedicate economiilor emergente au inceput sa inlocuiasca Brazilia si Rusia, dependente de evolutiile materiilor prime, cu Taiwan si Coreea de Sud, mult mai axate pe tehnologie. Astfel, a rezultat acronimul TICK  (Taiwan, India, China, Korea), din ce in ce mai utilizat in industria financiara.

Noile tinte de interes pentru investitori ne spun multe despre cum s-au modificat economiile emergente, cu serviciile de tehnologie intr-un puternic avans, iar cu tot ce tine de marfuri si productie de bunuri fizice, intr-un recul.

„BRIC nu mai constituie motorul de crestere, este o noua ordine a lucrurilor. Tehnologia este noul driver, iar practic investind in economiile emergente, investesti in consumatori”, spune Steven Holden, fondatorul unei companii de administrare a unor fonduri de investitii cu active de peste 230 miliarde de dolari.

„Vedem salturi tehnologice spectaculoase in China. Sunt modele de business de tip „brick-and-mortar” pe care le-am vazut in vest si care pur si simplu nu se vor intampla aici”, spune Luke Richdale, manager de active la JPMorgan Asset Management.

O intrebare care inca nu si-a capatat raspunsul este daca asistam la o schimbare structurala a ponderii diverselor sectoare in economiile emergente, sau este doar un fenomen ciclic, in care companiile de tip „consumer” si IT isi cresc ponderea in indicii bursieri internationali, odata ce companiile legate de marfuri si energie isi vad diminuata ponderea.

La inceputul anilor 2000, Taiwan era tara cu cea mai mare pondere in indicele de piete emergente MSCI EM Index, in perioada de inceput a boom-ului tehnologic la nivel mondial. Apoi, Brazilia a fost intre liderii burselor emergente, in contextul ‘super-ciclului’ de crestere a marfurilor. In 2008, Brazilia detinea 17,6% din indicele pietelor emergente, iar acum are o pondere de numai 5,2%.

Richdale spune ca e cate putin din ambele: „avem si o poveste de modificare structurala a economiilor, dar in acelasi timp pietele de actiuni sunt ciclice, prin natura lor”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.