STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, Energie & Utilitati & Infrastructura, EUROPA

Grupul petrolier Rosneft cere statului rus un ajutor financiar de până la 31 mld. euro

Grupul petrolier rus Rosneft, aflat pe lista companiilor sancţionate de SUA pentru rolul Rusiei în criza din Ucraina, a cerut guvernului de la Moscova un ajutor financiar care ar putea atinge 31 de miliarde de euro, potrivit publicaţiei Vedomosti.

descărcareDirectorul general al Rosneft, Igoe Secin, un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, a propus guvernului cinci scenarii de ajutor, a relatat publicaţia rusă, citând surse din sectorul petrolier şi guvernamental, conform Mediafax.

Cea mai costisitoare variantă este utilizarea a 1.500 de miliarde de ruble (31 miliarde euro) dintr-un fond special creat de Rusia din venituri petroliere pentru a fi utilizat în perioade de criză.

Ministerul Economiei a cerut Ministerului Energiei să analizeze propunerile grupului, dar surse intervievate de Vedomosti au pus sub semnul îndoielii fezabilitatea unui astfel de sprijin. Rosneft, la care statul rus deţine o participaţie de 70%, realizează 40% din producţia de ţiţei a Rusiei, care este cea mai mare din lume.

Producţia de petrol a Rusiei a crescut semnificativ în ultimii ani, datorită exploatării unor zăcăminte descoperite în perioada sovietică, dar analizele avertizează cu apariţia unui declin al livrărilor în lipsa unor investiţii masive.

Rosneft, construit pe baza fostului gigant petrolier Iukos al miliardarului Mihail Hodorkovski, s-a dezvoltat semnificativ în ultimii ani prin intermediul achiziţiilor, în urma cărora datoriile grupului au atins în trimestrul al doilea 1.495 de miliarde de ruble (31 miliarde euro).

Grupul a încheiat mai multe parteneriate cu companii internaţionale. Astfel, grupul britanic BP deţine o participaţie de 19% la Rosneft, în timp ce cu producătorul american ExxonMobil are un acord de cooperare în regiunea arctică.

În luna iulie, Statele Unite au inclus Rosneft în rândul companiilor sancţionate din cauza crizei ucrainene, ceea ce a redus drastic accesul companiei la finanţare pe piaţa americană. Rosneft a dat asigurări luna trecută că proiectele şi finanţarea grupului se defăşoară conform planificării, precizând că lucrează la un plan menit să minimizeze consecinţele sancţiunilor.

După anunţarea sancţiunilor, agenţia de rating Moody’s şi-a exprimat îngrijorarea privind impactul asupra proiectelor Rosneft şi ale producătorului rus de gaze Novatek. Potrivit Moody’s, Rosneft trebuie să ramburseze datorii de 26 de miliarde de dolari până în 2015.

Reprezentanţii Rosneft contactaţi de AFP au refuzat să comenteze.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.