STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Energie & Utilitati & Infrastructura, Piata de Capital - BVB

Grupul austriac OMV sustine listarea OMV Petrom pe bursa de la Londra

Petrom1OMV, actionarul majoritar al OMV Petrom, sustine listarea secundara a companiei pe bursa de la Londra, a declarat un purtator de cuvant al grupului. Initiativa Fondului Proprietatea de a realiza aceasta listare are, astfel, tot sprijinul necesar pentru a fi aprobata de actionari in septembrie.

„Sustinem listarea secundara (a OMV Petrom, n.r.) pe London Stock Exchange, intrucat vedem beneficiile unui program de GDR-uri in ceea ce priveste cresterea vizibilitatii pentru OMV Petrom si imbunatatirea lichiditatii totale la tranzactionare, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra actionarilor”, a declarat Robert Lechner, purtatorul de cuvant al grupului austriac, pentru Mediafax. Reprezentantul OMV a precizat, totodata, ca grupul nu poate comenta asupra detaliilor.

OMV este actionarul majoritar al OMV Petrom, cu o participatie de 51,01%, in timp ce Fondul Proprietatea (FP) are o detinere de 19%, iar statul roman, de 20,6%.

FP a propus, miercuri, actionarilor OMV Petrom listarea companiei de petrol si gaze pe bursa de la Londra, printr-o emisiune de certificate de depozit avand la baza actiuni ale companiei, si a informat separat ca analizeaza variante pentru reducerea participatiei detinuta la companie, prin vanzarea unui pachet de cel putin 4%.

Subiectul listarii a fost introdus de FP pe ordinea de zi a unei sedinte extraordinare, convocata pentru 22 septembrie. Atat aprobarea, cat si imputernicirea pentru demersurile necesare listarii ar urma sa fie valabile pana la 31 decembrie 2016.

„Listarea secundara avuta in vedere este de asteptat sa conduca la diversificarea bazei de actionari, cresterea vizibilitatii, extinderea acoperirii de catre brokerii internationali si imbunatatirea lichiditatii de tranzactionare a societatii”, se arata in raportul transmis de OMV Petrom bursei pentru convocarea adunarii actionarilor.

Intr-un raport separat, FP a informat ca analizeaza in continuare optiuni strategice pentru o potentiala reducere a participatiilor detinute in OMV Petrom sub pragul de 15% din capital, de la 19% in prezent.

Orice asemenea tranzactie este conditionata atat de existenta unor conditii de piata favorabile, cat si de obtinerea aprobarilor necesare, precizeaza Fondul Proprietatea.

Pentru a fi aprobata, propunerea FP are nevoie de votul a 50% + 1 din actiunile OMV Petrom, iar pentru ca grupul OMV detine pachetul majoritar la compania romaneasca, decizia privind listarea depinde de producatorul austriac de petrol.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.