STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura, Servicii & Comert & Logistica

Grup Servicii Petroliere foreaza in Mexic

platforma petrolieraLa cateva luni de la deschiderea reprezentantei in Kazahstan, Grup Servicii Petroliere (GSP) a inceput din aceasta vara forarea in apele internationale mexicane. Compania este pe val dupa ce in 2009 a obtinut cel mai mare contract de la infiintarea sa si al carui beneficiar final este Gazprom.

Desi ce a decshis o reprezentanta, la inceputul lui 2014, in Kazahstan, cel mai mare grup local cu activitati de foraj, controlat de Gabriel Comanescu, a obtinut un contract important in Mexic, in urma caruia doua platforme de foraj ma­rin ale firmei vor fora in apele nationale mexicane. Mai exact, platformele GSP Atlas si GSP Orizont sunt deja in Mexic si se vor afla in contract de foraj de lunga durata, incepand din aceasta vara, anunta Radu Petrescu, purtatorul de cuvant al GSP.

In ultimii doi ani, compania a investit peste 200 milioane de dolari in achizitia de echipamente si constructia de nave destinate activitatilor de constructii marine. Astfel, investitiile totale ale grupului se ridica la aproape un miliard de dolari.

In 2008, GSP a incheiat un contract de 100 de milioane de dolari cu Compania Nationala de Petrol si Gaze a Turciei (TPAO) pentru constructia unei platforme offshore. Contractul a facut intrarea GSP pe piata serviciilor de constructii offshore, la nivel inalt, iar acesta a acoperit tot ce tine de proiectare, constructie si instalarea unei platforme de foraj/productie, precum si a unei conducte submarine aferente zacamantului de gaze din sectorul vestic al Marii Negre.

Dar cel mai mare contract de la infiintarea GSP a fost castigat la sfarsitul lui 2009. Este vorba despre constructia unei conducte de gaze submarina, lucrare in valoare de aproximativ 270 de milioane de dolari, dupa ce GSP a fost subcontractata de firma Stroigazmontaj, beneficiarul final fiind Gazprom. Proiectul a fost finalizat recent si a inclus conectarea conductei Dzhubga – Lazrevskoe – Soci la conducta principala de gaz inter-continentala  Rusia -Turcia, in orasul Gorsky in regiunea Tuapse. Traseul conductei are 177 de kilometri, din care 159 traverseaza fundul marii, iar lucrarile GSP au inclus, pe langa montarea conductei submarine, inspectii submarine, lucrari de dragaj, lucrari cu scafandri dar si altele.

Acest proiect permite aprovizionarea neintrerupta de gaze a zonei de coasta a Marii Negre din Caucaz, precum si imbunatatirea ofertei de gaze naturale a orasului Soci.  GSP nu ar fi reusit insa sa deruleze contracte fara parteneriatul cu EximBank, tine sa precizeze Radu Petrescu. Banca a pus la dispozitia companiei produse din toate cele trei arii de actiune  – finantare, garantare si asigurare. Astfel, pe langa garantii, GSP a beneficiat de o finantare in valoare de 20 milioane de dolari, precum si de o asigurare pentru exporturi estimata la 200 de milioane de dolari.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.