STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, EUROPA, Balanta de Plati & Politica Valutara

GREXIT 2015: Germania, Franța și impactul asupra alegerilor din Grecia

Evocând o posibilă ieșire a Greciei din zona euro, Germania și Franța își asumă un risc coordonat și calculat în speranța că vor evita o victorie de stânga în alegerile generale din Grecia de pe 25 ianuarie, scrie CNBC.

guvern grecIntenția este de a evidenția faptul că alte țări din zona euro “se descurca bine fără Grecia, dar Grecia nu se poate descurca fără Europa”, și de a avertiza că partidul de stânga Syriza ar aduce dezastru în țară, afirmă Michael Huether, șeful Institutului economic IW al Germaniei.

Speculaţiile cu privire la o posibilă ieşire a Greciei din zona euro s-au multiplicat în acest weekend, când săptămânalul german Der Spiegel a anunţat că Angela Merkel ar fi pregătită să lase statul grec să iasă din zona euro în cazul în care stânga radicală Syriza va repune în discuţie măsurile de austerite dacă va obţine victoria în alegerile legislative din 25 ianuarie.

Purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel nu a negat în mod explicit raportul din weekend al cotidianului „Der Spiegel”, dar a spus: „Scopul a fost de a stabiliza zona euro, cu toți membrii săi, inclusiv Grecia. Nu a fost nici o schimbare în poziția noastră.”

Președintele francez Francois Hollande a declarat luni că decizia de a rămâne sau nu în zona monedei unice revine poporului grec, în timp ce o revistă germană a titrat că Berlinul nu se mai teme că un „Grexit” (ieșire a Greciei) ar pune în pericol întreaga zonă euro. Parisul și Berlinul au subliniat faptul că orice nou Guvern de la Atena ar trebui să onoreze obligația țării de a rambursa împrumuturile de bailout primite din 2010.

UE și oficialii germani și francezi spun în privat că zona euro este mai bine pregătită pentru a rezista la o posibilă plecare a Greciei decât era la momentul ultimelor alegeri pe muchie de cuțit din 2012. Zona monedei unice cuprinzând 19 națiuni are acum un fond permanent de salvare suveran și elemente consolidate ale unei Uniuni bancare, în timp ce băncile europene și-au redus expunerea față de Grecia.

Preşedintele Parlamentului European Martin Schulz o acuză în Die Welt pe cancelarul Angela Merkel de „speculaţii iresponsabile” cu privire la o eventuală ieşire a Greciei din zona euro în cazul unei victorii a stângii radicale de la Atena în scrutinul legislativ anticipat, relatează AFP.

„Trebuie să fie clar pentru toţi: nu se pune în discuţie o ieşire din euro. Recomandările nesolicitate care le oferă oamenilor din Grecia sentimentul că nu ei sunt cei care îşi decid viitorul prin intermediul votului, ci Bruxellesul sau Berlinul, îi împing, de altfel, pe alegători în braţele forţelor radicale”, a apreciat oficialul politic.

Alegeri Grecia

Parlamentul grec a anunţat miercurea trecută dizolvarea sa şi a confirmat organizarea la 25 ianuarie a alegerilor legislative anticipate. În cel mai recent sondaj de popularitate, avantajul Syriza faţă de partidul de guvernământ  s-a redus la 3,1 puncte procentuale, de la 3,4 puncte procentuale anterior. Syriza ar obţine 30,4% din voturi, iar Noua Democraţie 27,3%.

Liderul Syriza, Alexis Tsipras, a declarat că vrea să pună capăt politicii de austeritate impuse ţării sale de creditorii internaţionali (troica UE-BCE-FMI) în schimbul unui împrumut de 240 de miliarde de euro. El vrea, de asemenea, să negocieze o nouă restructurare a datoriei publice.

Premierul grec în exerciţiu, conservatorul Antonis Samara, admite, în schimb, posibilitatea unei renunţări la moneda comună, cu scopul de a încerca să câştige scrutinul anticipat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.