STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Telecom & IT-C & Online, Concurenta & Protectie Consumator

„Greii” din telefonia mobila vand apeluri si SMS-uri nelimitate la un tarif de 10 euro/luna

telefonia mobilaRazboiul preturilor din industria locala de telefonie mobila a adus Orange, Vodafone si Cosmote – greii industriei locale de telecom – in situatia de a vinde cu 10 euro/luna abonamente care includ apeluri si SMS-uri nelimitate catre orice retea si pana la 1 GB de trafic de date pe internet.

Este un tarif de aproximativ de trei ori mai mic decat cel prac­ticat pentru planuri tarifare cu mai putine resurse incluse in urma cu unul sau doi ani de zile, noteaza intr-o analiza Ziarul Financiar.

Cel mai recent atac in aceast razboi al preturilor, din in­dustria care a scos anul trecut din buzu­narele romanilor peste doua miliarde de euro, a venit din partea Cosmote, numarul trei pe piata, care a redus la 9,99 euro pretul abona­mentului Free L, care asigura apeluri si SMS-uri neli­mitate in orice retea si 1 GB de trafic pe net. Planul tarifar Cosmote a avut initial un pret de lista de 31 de euro, ce fusese scazut ulterior la 15 euro.

Liderii pietei, Orange si Vodafone, ofera de asemenea planuri tarifare cu apeluri si SMS-uri ne­limitate la 10 euro/luna, conform informa­tiilor furnizate de angajati din call-centere si a infor­matiilor publicate de clienti pe forumuri. Astfel de detalii nu se regasesc, insa, pe site-urile celor doua companii si sunt disponibile doar pentru anumite ca­tegorii de clienti – in general cei care au o vechime mai mare in retea si care fie sunt in situatia de a-si reinnoi contrac­tele, fie au in plan rezilierea acestuia.

Operatorii mari incearca sa transforme aceasta prabusire a preturilor intr-o aterizare cat mai lina si cat mai lunga – evitand sa promoveze agresiv aceste planuri tarifare, pentru a-si proteja marjele de profit si veniturile, care sa le asigure si banii necesari pentru investitiile in retele, scrie ZF.

Cei 10 euro/luna pentru apeluri si SMS-uri nelimitate plus 1 GB de date, care in urma cu 7-8 ani erau platiti pentru a obtine doar cateva zeci de minute de apeluri catre alte retele intr-o luna, tind sa devina noul etalon al pietei pentru abonamentele cu resurse nelimitate pentru apeluri si SMS-uri, insa doar pentru clientii care nu sunt interesati sa cumpere si un smartphone la un pret subventionat.

Rolul determinant in aceasta evolutie l-a avut reducerea tarifelor de inteconectare, de la 3,07 eurocenti pe minut la 0,96 eurocenti/minut, de la 1 aprilie, printr-o decizie a autoritatii de reglementare in telecom (ANCOM). Tariful de interconectare este cel aplicat pentru convorbirile dintr-o retea in alta, care face ca apelurile in alta retea sa fie mai scumpe decat cele catre numere de telefon din propria retea.

Aceasta reducere este importanta. Costul operatorilor pentru a le oferi clientilor, de exemplu, 200 de minute de apeluri in orice retea a devenit de aproape opt ori mai mic fata de 2006: doar 1,9 euro, fata de 14 euro. Comparativ cu septembrie 2012, costul operatorilor a scazut cu aproape 70%.

Numarul tot mai mare de oferte cu apeluri si SMS-uri nelimitate si scaderea preturilor pentru acest tip de oferte vine si in contextul in care pentru un numar tot mai mare de clienti focusul s-a mutat pe viteza serviciilor de date si pe cantitatea de date pe care o pot transfera lunar, in conditiile in care si comunicarea a inceput sa se mute pe net, prin aplicatii precum WhatsApp sau chiar Facebook.

Scaderea preturilor la abonamente a fost accelerata si de relansarea agresiva a gigantului din cablu RCS&RDS, controlat de discretul antreprenor Zoltan Teszari din Oradea, in zona de telefonie mobila, cu planuri tarifare cu resurse nelimitate. Compania de cablu, care are circa 60% din abonamentele la servicii TV din Romania si 50% din contractele pentru internet fix, a venit in aprilie cu noi abonamente la telefonia mobila, stabilind intr-o noua zona a industriei de comunicatii zona de jos a preturilor: 10 euro/luna pentru apeluri nelimitate in orice retea plus 5 GB de date (fara SMS-uri nelimitate). Oferta a fost si mai agresiva de atat: pentru clientii care aveau si servicii de cablu si internet, pretul scadea la 5 euro/luna.

Impactul ofertei RCS&RDS a fost amplificat de anuntul companiei ca a semnat un acord de roaming national cu Vodafone, care le permite unor clienti ai serviciului Digi Mobil sa aiba acces la reteaua Vodafone, in zonele in care reteaua mobila a firmei de cablu nu are acoperire, in anumite conditii. Ulterior RCS&RDS a introdus o serie de limitari in utilizarea cartelelor sim, in afara zonei de acoperire a retelei Digi Mobil, si urmeaza ca la sfarsitul acestei luni sa ofere detalii privind accesul la reteaua Vodafone, daca va fi sau nu taxat.

One Comment

  1. Rds nu are acoperire mare pentru telefonia mobila.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.