STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, EUROPA

Grecia: surplus primar de 1,5 mld EUR, aproape dublu fata de tinta de 0,8 mld EUR

guvern GreciaSurplusul primar la bugetul Greciei, in 2013, va fi aproape dublu fata de tintele propuse, potrivit prim-ministrului grec.

Premierul Greciei, Antonis Samaras, a spus ca surplusul primar la buget, fara a se lua in calcul platile dobanzilor,  va depasi 1,5 miliarde de euro, echivalentul a 2,05 miliarde de dolari, comparativ cu tinta revizuita in sus, de 812 milioane de euro.

Aparenta imbunatatire vine cu un an inainte de termen si dupa doi ani de crestere a taxelor si taieri de cheltuieli impuse de creditori internationali in schimbul a celor doua planuri de salvare, in valoare de 240 miliarde de euro. Oficialii de la Atena nu s-au asteptat la obtinerea unui surplus, inainte de sfarsitul lui 2014, potrivit tintelor stabilite de Uniunea Europeana (UE) si de Fondul Monetar International (FMI).

“Va anunt acum o depasire de 1,5 miliarde de euro”, afirma Samaras, citat de saptamanalul To Vima. “Aceasta inseamna ca o foarte mare parte din aceasta suma se va intoarce, in acest an, in comunitate”, a continuat premierul grec.

In timp ce economia Greciei s-a contractat cu 4% in 2013, o posibila stagnare sau o usoara crestere s-ar intrevedea pentru 2014, nota US Today, intr-o analiza din decembrie 2013. Dar, costul social al austeritatii cerute de creditorii inetrnationali sunt enorme. Dincolo de scaderea nivelului de trai al grecilor, rata somajului depaseste 25%, iar economia Greciei este cu 25% mai mica decat inainte de criza, preciza publicatia americana.

UE, Banca Centrala Europeana si FMI, care au amanat deja prognoza privind evolutia economiei Greciei in 2014, au atras atentia ca fondurile de salvare nu vor mai fi disponibile in cazul Greciei daca nu reuseste sa puna in aplicare norme imbunatatite de concurenta, potrivit unui articol publicat de The Guardian, luna trecuta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.