STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, EUROPA, P.I.B. & STATISTICI, Buget & Finantare Deficit

Grecia spera sa iasa din recesiune in 2014

descărcareBanca centrala a Greciei se asteapta la o contractie a economiei de 4%, in 2013, mai redusa decat estimarea anterioara de 4,6%, si spera ca de la anul economia tarii sa revina pe crestere, dupa sase ani de recesiune.

Estimarile macroeconomice ale Greciei arata ca tara va inregistra, anul acesta, un surplus bugetar primar, calculat fara costurile administrarii datoriei, iar economia va inregistra excedent de cont curent, potrivit datelor bancii centrale de la Atena. Aceasta a avertizat, insa, ca polarizarea politica semnificativa prezinta riscuri pentru perspectivele de recuperare si a cerut politicienilor sa se puna de acord in privinta unei politici nationale de iesire din criza.

„Semnele ca economia se afla pe o cale de stabilizare sunt mai puternice si avem motive sa ne asteptam ca recesiunea sa se incheie anul urmator, iar economia sa inceapa sa-si revina”, se arata intr-un raport al Bancii Greciei, preluat de Mediafax.

Grecia si-a recapatat speranta revenirii economiei, dupa masuri dure de austeritate timp de sase ani, de la declansarea crizei globale, impuse de creditorii internationali, adica statele zonei euro si FMI, in schimbul a doua pachete de imprumuturi. Mai exact, ajutorul extern s-a ridicat la 240 de miliarde de euro pentru a evita intrarea in colaps, in conditiile in care Grecia nu a mai putut accesa piata financiara internationala, din cauza supraindatorarii.

Nu doar guvernul de la Atena se asteapta ca Grecia sa iasa din recesiune, in 2014, ci si Comisia Europeana si FMI, si aceasta cu toate ca Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica si agentia de rating Moody’s au avertizat ca recesiunea va continua si anul viitor, dar cu o contractie a PIB mai redusa.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.