STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, EUROPA, Politica Monetara & Inflatia

Grecia îşi revine după trei ani de criză economică. În decembrie 2015, inflaţia a fost pozitivă

Grecia a revenit în decembrie la inflaţie pozitivă, de 0,4%, punând capăt declinului preţurilor înregistrat în aproape trei ani de criză economică şi politică, potrivit datelor Autorităţii elene pentru Statistică, calculate conform standardelor europene, relatează Bloomberg, citat de Mediafax.

banca centrala greciaÎn noiembrie, preţurile de consum din Grecia au scăzut cu 0,1%. Analiştii anticipau pentru luna decembrie o creştere a preţurilor de 0,2%.

În timp ce avansul preţurilor de consum este încă un pas către revenirea la normal a Greciei, după una dintre cele mai turbulente perioade din istoria economică a ţării, creşterile au fost alimentate de noile taxe pe vânzări, introduse în luna august, în cadrul celui de-a treilea program de salvare.

„Creşterea se datorează aproape exclusiv majorării taxelor indirecte, care au urcat de la 13% la 23% pentru multe produse de bază”, a declarat Ilias Lekkos, economist şef la Piraeus Bank în Atena.

Inflaţia din Grecia a depăşit în acest fel media zonei euro, unde preţurile de consum au avansat în decembrie cu un ritm anual de 0,2%.

Cele mai mari majorări ale preţurilor au avut loc în cazul alimentelor şi băuturilor ne-alcoolice, cu 2,7%, şi al tarifelor hotelurilor, cafenelelor şi restaurantelor, cu 2,5%.

Principalul efect deflaţionist a venit din partea costurilor suportate de gospodării, între care cel al agentului termic, care a scăzut cu 3,8%.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.