STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Legislatie & Mediu de Afaceri, Politica Fiscala - Taxe & Impozite

Grapini: Impozitul pe venitul microîntreprinderilor ar putea fi redus la jumătate

Sursă: www.dcnews.ro
Sursă: www.dcnews.ro

Ministerul Finanţelor Publice derulează un studiu de impact, la propunerea ministrului pentru IMM şi mediul de Afaceri, Maria Grapini, pentru a reduce impozitul de 3% pe venitul microîntreprinderilor, obligatoriu de la începutul acestui an, la 1,5% începând cu luna iulie.

„Eu cred că argumentele şi analizele noastre au fost convingătoare. Ministerul Finanţelor face acum studiu de impact pentru reducerea acestui impozit de la 3% la 1,5% (…) Cota de 1,5% mi se pare mai etică, mai ales că din februarie impozitul pe cifra de afaceri este obligatoriu. Interesul meu este să colectez, dar şi să le dau şansa să se dezvolte, să crească şi să intre ulterior într-o altă categorie de impozitare”, a declarat Grapini pentru MEDIAFAX.

Ea a arătat că în trecut s-au încasat sume foarte mici din impozitul pe microîntreprinderi, iar o reducere a acestui impozit ar duce la o conformare şi la o transparenţă mai mare din partea acestor firme, care vor vedea un prim pas dinspre fisc.

Grapini susţine că o astfel de abordare s-a avut în vedere şi la nivelul firmelor din servicii, unde s-au derulat analize pe patru sectoare: hoteluri şi pensiuni, restaurante, cafenele şi service-uri auto. Ministrul a arătat că în ultimii ani service-urile auto au plătit impozite mai mari decât toate spaţiile de cazare din România.

Plafonul veniturilor pentru microîntreprinderi a fost redus în acest an de la 100.000 euro la 65.000 euro, echivalent în lei, iar toate firmele cu capital privat care nu depăşesc acest prag plătesc un impozit de 3% pe veniturile realizate începând cu 1 februarie 2013.

Guvernul a estimat că impozitele colectate astfel de la microîntreprinderi ar aduce la buget 457 milioane de lei în acest an.

Potrivit Coface, numărul microîntreprinderilor care au intrat în insolvenţă în ultimii doi ani a crescut anual cu 14,5%, peste avansul mediu la nivelul tuturor companiilor din economie care au intrat în încetare de plăţi, de până în 10%. Coface estimează că numărul microîntreprinderilor aflate în insolvenţă va creşte cu 20% în acest an, ca urmare a impozitului de 3% pe venit.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.