STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Legislatie & Mediu de Afaceri, Energie & Utilitati & Infrastructura, Servicii & Comert & Logistica

Glencore plătește OMV Petrom 40 mil. dolari pentru că a livrat petrol de slabă calitate în România, în anii ’90

Compania anglo-elveţiană Glencore, specializată în trading de mărfuri şi minerit, a fost obligată de un tribunal din Londra să plătească OMV Petrom 40 de milioane de dolari pentru că a livrat petrol de slabă calitate în România, în anii ’90, conform Mediafax.

glencoreÎn perioada 1993-1996, compania Marc Rich&Co., devenită ulterior Glencore International, a livrat peste 30 de transporturi de petrol de calitate inferioară celei convenite şi a falsificat documente, potrivit unei decizii luate vineri de judecătorul Julian Flaux, relatează Bloomberg.

În urma acestei înşelătorii, compania a obţinut un câştig de aproximativ 40,1 milioane de dolari. Glencore va face apel la această decizie.

„Evenimentele au avut loc în urmă cu 20 de ani, iar angajaţii din perioada respectivă au plecat de mult din companie”, a anunţat Glencore într-un comunicat.

Glencore a livrat circa un sfert din ţiţeiul importat de Petrol Export Import (Petex) în numele a două firme de stat care ulterior au devenit Petrom, a arătat Flaux.

Frauda a fost dezvăluită de un informator din cadrul Glencore, care a contactat Petex în 2002 şi a informat că în cazul a 32 de transporturi calitatea ţiţeiului nu era cea care ar fi trebuit să fie, a precizat Flaux.

El a respins argumentul Glencore potrivit căruia reprezentanţii Petex aveau cunoştinţă de ilegalitate, el afirmând că doi foşti traderi ai Marc Rich & Co, care au depus mărturie în proces, au fost martori duplicitari, interesaţi să minimalizeze rolul avut în fraudă.

Disputa a fost obiectul a două proceduri de arbitraj, pe parcursul a peste 10 ani. Petrom a intentat procesul împotriva Glencore în Marea Britanie în anul 2008.

Marc Rich, fondatorul Glencore, decedat în 2013, a fost trader internaţional de mărfuri, manager de fonduri de investiţii şi om de afaceri. Este cunoscut pentru faptul că a fondat Glencore şi pentru că a fost inculpat în Statele Unite pentru acuzaţii la nivel federal de evaziune fiscală şi tranzacţii ilegale cu ţiţei cu Iranul. În momentul inculpării, Rich se afla în Elveţia şi nu s-a mai întors în SUA. Rich a beneficiat de o graţiere controversată din partea preşedintelui Bill Clinton, pe 20 ianuarie 2001, în ultima zi de mandat a acestuia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.