STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, Legislatie & Mediu de Afaceri

Germania nu poate fi dată ca exemplu pentru creșterea economică

Puteți ghici țara în care se aplică următoarele fapte? Creșterea economică și creșterea salariilor au fost sub media ultimilor 20 de ani. Mai mult de una din cinci persoane au doar locuri de muncă temporare, cu salarii mici sau joburi marginale, afirmă analistul Marcel Fratzscher, într-un editorial din The Washington Post.

Polarizarea socială și politică este în creștere. Inegalitatea în ceea ce privește avuția este la nivel cel mai ridicat în țările occidentale, iar guvernul își epuizează bogăția publică investind prea puțin în infrastructură și educație. Ați fi iertat că ați crezut că această țară este Statele Unite. Dar vorbesc despre Germania.

Mulți oameni din întreaga lume își pun speranțele într-o Europă prosperă și stabilă din punct de vedere economic pentru a conduce într-o lume incertă. Pentru a fi sigur, Germania și cancelarul Angela Merkel, care se află în discuții dure pentru a forma un nou guvern de coaliție după alegerile recente, și-au asumat o responsabilitate sporită în Europa și în lume în ultimii ani și vor continua să facă acest lucru. Și performanța economică a Germaniei în ultimii ani a fost impresionantă. Dar dacă vrem să înțelegem rolul Germaniei în viitor, trebuie să înțelegem provocările cu care se confruntă astăzi.

În ultimii 10 ani, Germania a înregistrat trei mari succese economice: un miracol al ocupării forței de muncă, în care șomajul a fost redus la jumătate și economia a reușit să încorporeze milioane de femei și imigranți în forța de muncă; exportul competitivității companiilor germane, ceea ce a generat admirație pe scară largă (și gelozia, inclusiv din partea președintelui american care s-a plâns de prea multe mașini germane pe drumurile americane); și stabilitatea financiară a guvernului federal, cu excedente în fiecare an, din 2014.

De fapt, pot fi adăugate și mai multe succese – Germania a reușit să depășească și alte câteva crize recente. A scăpat relativ neafectată de criza datoriei suverane europene și a reușit să managerieze un aflux de peste un milion de refugiați remarcabil de bine.

Având în vedere aceste realizări, pare surprinzător faptul că partidul conservator al lui Merkel și partenerul său de coaliție junior, social-democrații, au fost principalii perdanți ai alegerilor recente din Germania din septembrie. Alegerile au ridicat partidul extremist, de dreapta și xenofob Alternativa pentru Germania (AfD), la rangul de cel de-al treilea cel mai puternic din Parlament.

Mulți germani – și alții – uită că țara a fost numită „bolnavul Europei” la sfârșitul anilor 1990. Reformele economice și sociale fundamentale au fost puse în aplicare în 2003, odată cu reformele pieței muncii și securității sociale prin intermediul așa-numitei Agende 2010. Economia Germaniei a reușit să înceapă să se redreseze în 2007 și a suferit apoi o încetinire puternică în timpul crizei financiare globale. Performanța economică impresionantă a Germaniei în ultimii ani trebuie văzută în perspectivă deceniului pierdut în anii 2000 – era „bolnavului Europei”.

Două provocări majore pentru Germania sunt sub-ocuparea forței de muncă și scăderea salariilor reale pentru o parte importantă a lucrătorilor săi. Mulți lucrători cu înaltă calificare au înregistrat o creștere accentuată a salariilor, iar participarea forței de muncă în rândul femeilor a crescut. Dar partea întunecată a pieței muncii din Germania este că mai mult de unul din cinci lucrători – dublul numărului din Franța – ocupă locuri de muncă atipice. Aceasta înseamnă că aceștia câștigă puțin mai mult decât salariul minim, lucrează cu jumătate de normă sau prin contracte de muncă temporare.

La fel de îngrijorătoare, cea de-a treia parte a lucrătorilor, cei cu cele mai mici salarii, are o situație și mai dificilă și are salarii reale mai mici decât în 2000. Și sărăcia a crescut, punând unul din cinci copii sub pragul sărăciei.

În plus, gospodăria medie din Germania are unul dintre cele mai scăzute niveluri de avuție netă privată și, astfel, unul dintre cele mai înalte niveluri de inegalitate a avuției din țările europene. Acest lucru este uimitor, deoarece germanii nu numai că au un venit relativ ridicat pe cap de locuitor, dar economisesc 10% din venitul disponibil, ceea ce este mai mult decât în majoritatea țărilor. Dar economisesc foarte prost și inegal. Puțini germani sunt proprietari ai caselor unde locuiesc și cei mai mulți își păstrează economiile într-un cont bancar, ceea ce face dificilă acumularea de avuție, mai ales atunci când ratele dobânzilor sunt la zero.

Cu toate acestea, cea mai mare problemă este că jumătatea inferioară a populației are un venit atât de scăzut încât abia poate economisi suficient pentru a obține economii și bogăție. Această inegalitate exercită o influență negativă asupra economiei și asupra societății prin slăbirea creșterii și a participării economice și sociale.

Egalitatea de șanse și mobilitatea socială nu sunt de asemenea ridicate. Venitul unei persoane este strâns corelat cu venitul și educația părinților și copiii din familiile dezavantajate social au dificultăți în a-și folosi talentele și a obține calificări și locuri de muncă bune. Femeile din Germania se confruntă cu unul dintre cele mai mari diferențe de remunerare între femei și bărbați din Europa. Migranții și copiii lor consideră că este mult mai dificil să se folosească de competențele lor și să aibă șanse reale în ceea ce privește educația, piața forței de muncă și societatea în general.

Pe scurt, performanța economică relativ puternică a Germaniei abia recuperează deceniul pierdut în anii 2000. Germania nu este o excepție de la provocarea polarizării sociale ridicate și în creștere și a lipsei mobilității sociale, care au jucat un rol major în creșterea populismului și a protecționismului în multe țări occidentale. Cel mai importantă călcâi economic al lui Ahile din Germania este decalajul său masiv între investiții publice și private.

La fel ca vecinii săi europeni, Germania are nevoie urgentă de reforme economice și sociale. Există un risc din ce în ce mai mare de a pierde o oportunitate imensă de a face țara și Europa potrivite pentru viitor. Următorul guvern german trebuie să acorde prioritate investițiilor în educație, inovare și infrastructură – inclusiv în infrastructura digitală – în locul creșterii pensiilor și reducerii impozitelor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.