STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, EUROPA, Buget & Finantare Deficit

„Germania nu-i va cruta pe greci de durere, are un interes sa ne distruga”

yanis-varoufakisEste afirmatia fostului ministru grec de Finante, Yanis Varoufakis, care scrie intr-un contra-editorial publicat in The Guardian ca raspunsul la intrebarea de ce nu vor creditorii sa restructureze datoria greaca „nu se afla in economie”, ci „rezida adanc in politica labirintica a Europei”.

Grecia a devenit un stat insolvent in 2010, admite Yanis Varoufakis, dupa care au aparut doua optiuni pentru mentinerea in zona euro: una „sensibila, pe care orice bancher decent ar recomanda-o – restructurarea datoriei si reformarea economiei, si una toxica – oferirea unor noi imprumuturi unei entitati falite, pretinzand ca ramane solventa”.

Europa a ales-o pe a doua, punand bancile franceze si germane expuse datoriei publice grecesti „mai presus de viabilitatea socio-economica a Greciei”, afirma fostul ministru grec, recunoscand ca o restructurare ar fi implicat pierderi din partea bancherilor.

„Pentru a pune transferul cinic al pierderilor private iremediabile pe umerii contribuabililor, ca un exerciţiu de “tough love”, Greciei – ale carei venituri nationale s-au micsorat cu peste un sfert si din care urmau sa fie platite noile si vechile datorii – i-a fost impusa o fisa de austeritate. Este necesara expertiza matematica a unui pusti de opt ani ca sa iti dai seama ca acest proces nu se putea termina bine”, scrie Varoufakis.

„Odata ce sordida operatiune a fost completa, Europa a obtinut automat alt motiv sa refuze sa discute restructurarea datoriei: acest lucru avea sa afecteze buzunarele europenilor! Iar astfel au fost administrate doze tot mai mari de austeritate, in timp ce datoria crestea, obligandu-i pe creditori sa acorde imprumuturi si mai mari, in schimbul unei austeritati si mai mari”.

Varoufakis dezvaluie ca Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogrupului, l-a vizitat in prima sa saptamana de mandat pentru a-l pune in fata unei alegeri dure, si anume fie sa accepte „logica” planului de salvare si sa renunte la orice solicitari de restructurare, fie acordul de imprumut „crapa – repercusiunile nerostite fiind ca bancile grecesti aveau sa fie condamnate”.

Atunci cand Syriza a ajuns la putere, in ianuarie, „ca o confirmare a afirmatiei noastre ca «planul de salvare» nu avea nimic de a face cu salvarea Greciei, ci numai cu consolidarea Europei de Nord, o mare majoritate a membrilor Eurogrupului – sub tutela lui Schäuble (ministrul german de Finante – n.r.) – a adoptat Grexitul fie ca rezultat al lor preferat, fie ca arma preferată impotriva Guvernului nostru”, continua fostul ministru de Finante grec.

Euclid Tsakalotos, succesorul sau la Finante, „depune eforturi sa puna boii inaintea carului”, adica „sa convinga un Eurogrup ostil ca restructurarea datoriei este o conditie prealabila a reformarii Greciei cu succes, si nu o recompensa ex-post a acesteia”.

Yanis Varoufakis sustine ca trei sunt motivele acestei dificultati, si anume „inertia institutionala”, faptul ca o datorie nesustenabila le ofera creditorilor o putere imensa asupra debitorilor – „iar puterea corupe”, noteaza el. Al treilea motiv, „mai pertinent si mai interesant” este faptul ca „euro este un hibrid intre un regim de rata de schimb valutar fix (…) si o moneda de stat”.

„Primul se bazeaza pe frica expulzarii pentru (ca membrii sai) sa ramana impreuna, in timp ce moneda de stat implica mecanisme pentru reciclarea surplusurilor intre statele membre (de exemplu un buget federal, obligatiuni comune)”, explica Varoufakis, care adauga ca „zona euro nu se incadreaza intre cele doua – este mai mult decat un regim al ratei de schimb si mai putin decat un stat”.

Europa nu a siut cum sa raspunda crizei din 2008-2009. „Ar trebui sa pregateasca terenul pentru cel putin o expulzare (Grexit) sau sa intareasca disciplina? Sau sa treaca la federalizare?”, se fostul ministru de Finante, notand ca „pana acum nu a facut nici una nici alta, iar angoasa sa existentialista continua sa creasca”.

„Schäuble este convins ca, asa cum stau lucrurile, el are nevoie de un Grexit ca sa asaneze atmosfera, intr-un fel sau altul. Brusc, o datorie publica greaca nesustenabila permanent, fara de care riscul unui Grexit ar pali, a dobandit o noua utilitate pentru Schauble”, scrie Varoufakis.

„Convingerea mea este ca ministrul german al Finantelor vrea ca Grecia sa fie impinsa afara din zona monedei unice, pentru a-i speria pe francezi si a-i face sa accepte modelul sau al unei zone euro disciplinare”, incheie Yannis Varoufakis.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.