STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, INTERNATIONAL, Banci & BNR

Germania, Franta si Italia se alatura BIIA

china germaniaAlt trei tari europene, Germania, Franta si Italia privesc tot mai mult Banca de Investitii in Infrastructura a Asiei (BIIA) un rival serios al Bancii Mondiale, astfel ca au semnat pentru a deveni membri BIIA.

Decizia tarilor europene reprezinta clar un refuz al variantei propuse de administratia Obama de a pastra distanta fata de noua institutie bancara si mentinerea unor standarde ridicate in acordarea creditelor de investitii, noteaza Financial Times.

Banca de Investitii in Infrastructura a Asiei este doar un element din strategia Chinei de a crea noi institutii economice si financiare, care sa aiba un impact major in politica internationala a tarii.

Eforturile Chinei in acest sens sunt parte a unei competitii derulate impotriva Statelor Unite pentru obtinerea controlului asupra pietei asiatice, in urmatoarele decenii. Cert este ca aparitia europenilor in randul membrilor BIIA schimba pe banda rulanta atitudinea multor state fata de China.

Presa din Coreea de Sud a anuntat ca oficialii de la Seul sunt pe cale de a-si reviziui pozitia fata de invitatia de a deveni membru ai Bancii de Investirii in Infrastructura a Asiei. In aceste conditii, Japonia ramane singurul aliat de anvergura al Statelor Unite in Asia, oficialii de la Tokyo aratandu-se alarmati de cresterea influentei Chinei in regiune.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.