STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Energie & Utilitati & Infrastructura, Industrie Prelucratoare, M&A & VentureCapital & Private Equity

General Electric este aproape de preluarea activelor Alstom din domeniul energiei, cu 17 mld. dolari

Conglomeratul american General Electric (GE) este aproape de cea mai mare achiziţie a sa de până acum, prin preluarea printr-o tranzacţie în valoare de 17 miliarde de dolari a activelor din energie ale Alstom, după ce board-ul companiei franceze a aprobat oferta GE, transmite Mediafax.

Operations At Alstom SA's Power Station Turbine Plant As Takeover Battle IntensifiesCele două companii au anunţat un acord, în timp ce guvernul francez continuă discuţiile pentru preluarea unei participaţii de 20% la Alstom de la grupul francez de construcţii Bouygues. Intrarea în acţionariat este o condiţie pusă de guvern pentru aprobarea tranzacţiei cu GE, potrivit Bloomberg.

Executivul de la Paris şi Bouygues sunt aproape de o înţelegere, au declarat două surse apropiate situaţiei. GE a trebuit să îmbunătăţească termenii pentru cumpărarea activelor Alstom, din cauza unei contraoferte din partea rivalului Siemens precum şi a opoziţiei iniţiale a guvernului francez.

Grupul american va prelua operaţiunile de turbine pe gaz ale companiei franceze şi va înfiinţa împreun cu Alstom companii mixte pentru tubine pe aburi, energie regenerabilă şi transmisie electrică. Alstom va primi de la GE operaţiunile de sisteme de semnalizare pentru cale ferată la un preţ de 602 milioane de euro (825 milioane de dolari).

„Vom trece acum la următoarea etapă a alianţei cu Alstom”, a declarat directorul general, Jeffrey Immelt. GE estimează că tranzacţia va fi încheiată anul următor. Valoarea ofertei nu s-a schimbat faţă de cea anunţată la sfârşitul lunii aprilie.

Potrivit Alstom, veniturile din vânzarea activelor vor contribui la consolidarea afacerilor companiei în zona de transport feroviar, inclusiv în zona producţiei de trenuri de metrou, vor ajuta la reducerea datoriilor şi vor acoperi investiţii de circa 2,5 miliarde euro în companiile mixte cu GE.

Compania franceză a construit reţeaua de electricitate din Franţa şi produce trenurile de mare viteză TGV. Această situaţie a determinat guvernul de la Paris să condiţioneze tranzacţia de intrarea statului în acţionariat.

Pachetul de 20% din acţiuni va fi preluat de stat la preţul pieţei de la Bouygues, a declarat vineri ministrul Economiei, Arnaud Montebourg. Statul va bloca tranzacţia cu GE, dacă nu ajunge la un acord pentru a deveni acţionar al Alstom, a spus el.

Legislaţia franceză permite intervenţia statului pentru a bloca achiziţia unor companii considerate a fi de importanţă naţională.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.