STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura, EUROPA

Gazprom vrea să construiască împreună cu Conpet o conductă de transport al țițeiului către Serbia

Liviu Ilaşi, directorul general al Conpet, a declarat că transportatorul român de ţiţei  şi ruşii de la Gazprom Neft vor demara studiul de fezabilitate pentru proiectul unei conducte prin care Gazprom va putea transporta ţiţei către rafinăriile sale din Serbia.

Sursă: www.zf.ro
Sursă: www.zf.ro

„Este vorba despre proiectul conductei de la Constanţa la Pancevo, Serbia, care derivă din proiectul mare PEOP (Pan European Oil Pipeline Constanţa – Pancevo – Trieste). Acest proiect este o oportunitate de afaceri între partenerii comerciali Conpet, Gazprom Neft, Transnafta (compania din Serbia care transporta titeiul) şi Oil Terminal Constanţa. Am avut mai multe întâlniri în acest an şi vom face un studiu de fezabilitate care va scoate în evidenţă costurile şi beneficiile”, a spus Ilaşi.

În prezent, există conducte de petrol de la Constanţa la Piteşti, iar acest proiect ar însemna prelungirea conductelor de la Piteşti la Pancevo, încă 324 de kilometri, din care circa 280 de kilometri pe teritoriul României. Astfel, capacitatea ar putea fi de 7,5 milioane de tone pe an, investiţia totală pentru acest proiect depăşind 200 de milioane de euro.

Ilași a precizat că petrolul va veni pe tancuri petroliere din Rusia, prin Marea Neagră, până la Constanţa, de unde va fi încărcat în conductele Conpet prin terminalul Oil Terminal. Astfel, ţiţeiul va fi adus la rafinăria din Serbia pe un traseu mult mai scurt, cu costuri mai mici şi securitate mai mare.

Există interes şi din partea companiilor petroliere din Kazahstan şi Azerbaidjan pentru conductele de la Constanţa spre restul Europei, a adăugat Ilași.

‘În următorii ani, se vor produce cantităţi mari de ţiţei în Kazahstan, iar transportul petrolului prin Bosfor implică multe riscuri. Cel mai bine este să se facă prin conducte de la Constanţa spre centrul Europei. Kazahstanul a zis că, în momentul în care va exista capacitate în aceste conducte, imediat le va umple. Şi SOCAR (compania petrolieră azeră – n.r.) e interesată să aducă ţiţei în România. Deci, există interes, există intenţii, iar problema este dacă se concretizează şi cât de repede’, a precizat directorul Conpet.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.