STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura, EUROPA

Gazoductul România-Bulgaria va deveni operațional de la 11 noiembrie, anunță premierul Bulgariei

gazoductGazoductul România-Bulgaria va deveni operațional de la 11 noiembrie, a declarat prim-ministrul Bulgariei, Boyko Borisov, în cadrul unei întâlniri cu omologul său sârb, Aleksandar Vučić, potrivit agenției bulgare de știri Novinite, informează Mediafax.

Gazoductul Bulgaria-România va fi primul care va deveni operațional de la criza de gaz din 2009, care a demonstrat că Bulgaria depinde de livrările de gaze rusești, iar țara este vulnerabilă, comparativ cu alte state membre ale Uniunii Europene. Cu sprijinul Comisiei Europene, Bulgaria și-a propus să asigure rute și resurse de petrol alternative.

Conducta de rezervă DN 500 „va funcționa până la sfârșitul lunii noiembrie 2016”, potrivit unui comunicat Transgaz emis duminică.

Interconectorul România-Bulgaria a fost finanțat cu fonduri europene în valoare de 23 de milioane de euro, din care 10 milioane de euro alocate lucrărilor de pe malul românesc şi 13 milioane de euro pentru partea bulgară.

„Subtraversarea efectivă a Dunării la Comasca a început încă din 25 septembrie 2016, când a avut loc tragere a conductei principale prin forajul executat pe sub Dunăre. Lucrările de subtraversare înseamnă în fapt conectarea sistemului de transport de gaze naturale dintre România și Bulgaria. În același timp, Stația de Măsurare a Gazelor Giurgiu permite circulația gazelor în ambele sensuri, curgere bidirecțională care a fost dimensionată la un debit maxim de 1,5 miliarde mc/an în ambele sensuri. Din Stația de Măsurare a Gazelor Giurgiu, gazele sunt transportate prin conducte DN 500 mm, în lungime de 5,1 km până de la grupul de robinete Comasca (România). Lungimea efectivă a subtraversării este de 2,1 km de la grupul de robinete Comasca până la grupul similar de la Marten (Bulgaria)”, precizează Trasngaz.

Transgaz se află în faza finală a negocierii Acordului de Interconectare cu Bulgartransgaz, operatorul sistemului de transport gaze naturale din ţara vecină. Acordul de Interconectare va sta la baza comercializării capacităţilor de transport.

Proiectul de interconectare România-Bulgaria este singurul proiect prin care se poate asigura transportul gazelor naturale din traseul sudic al gazelor Azerbaidjan-Turcia-Grecia spre Austria, prin segmentul de pe teritoriul României. Conducta de gaz din Bulgaria în Austria, via România şi Ungaria (BRUA – PCI 7.15, proiect de interes comun conform primei liste PCI) are o importanţă deosebită la nivel regional, astfel încât, după punerea în funcţiune, conducta va asigura integrarea surselor de gaze naturale din Coridorul Sudic cu pieţele din Europa Centrală şi de Vest.

Proiectul BRUA este dezvoltat în contextul necesităţii diversificării surselor de alimentare cu gaze naturale ale ţărilor europene, creşterii securităţii alimentării cu gaze naturale a României prin acces la noi surse, transportul înspre pieţele central europene a rezervelor de gaze naturale din regiunea Caspică, asigurării pe direcţia Bulgaria a unei capacităţi de transport în ambele sensuri de curgere de 1,5 mld.mc/an şi dezvoltării unei capacităţi de transport pe direcţia Ungaria de 1,75 mld.mc/an în faza I şi 4,4 mld.mc/an în faza II.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.